Scielo RSS <![CDATA[Agrociencia (Uruguay)]]> http://www.scielo.edu.uy/rss.php?pid=2301-154820150002&lang=en vol. 19 num. 2 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.edu.uy/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.edu.uy <![CDATA[Production of Lipase by <i>Aspergillus fumigatus </i>in Solid State Fermentation Using Residues from Rice]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482015000200001&lng=en&nrm=iso&tlng=en Many factors can influence the production of lipase in a fermentation process, among them the air supply and the type of substrate. Biotechnological advances in industrial production of lipase have been allowing the application of this enzyme in different sectors, making it economically viable. This study aimed to evaluate the production of lipase by Aspergillus fumigatus in different nutritional and aeration conditions. The experiments were performed in column bioreactors aerated with 0, 40, 60, 80, 120 and 200 mLair.g medium-1.h-1, in a medium with no additional carbon source and containing soybean oil and diesel. Significant difference (p <0.05) was observed in the results of lipase activity. The best activities were 103.13, 105.76 and 100.19 U.g-1 using 80 mLair.g medium-1.h-1 for 48, 72 and 48 h of fermentation, for experiments with no additional carbon source containing soybean oil and diesel, respectively.<hr/>Muchos factores pueden influenciar el proceso de producción de las lipasas. Entre ellos se encuentran el suministro de aire y el tipo de sustrato. Avances biotecnológicos en la producción industrial de la lipasa han permitido la utilización de esta enzima en distintos sectores, siendo esto económicamente viable. Este trabajo tuvo como objetivo evaluar la producción de lipasa por Aspergillus fumigatus en distintas condiciones nutricionales y de aireación. Los experimentos se llevaron a cabo en biorreactores de columna con medio de cultivo sin fuente adicional de carbono, aceite de soja y diesel, bien como 0, 40, 60, 80, 120 y 200 mLaire.g medio-1.h-1. Se observó diferencia significativa (p < 0,05) en los resultados de actividad enzimática. Las mejores actividades fueron 103,13, 105,76 y 100,19 U.g-1 usando 80 mLaire.g medio-1.h-1, sin fuentes adicionales de carbono, añadiendo aceite de soja y diesel, respectivamente. <![CDATA[<sup>Characterization of Native Forest in North Central Entre Rios (Argentina)</sup>]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482015000200002&lng=en&nrm=iso&tlng=en Los bosques nativos en el planeta cubrían cerca de 40 millones de km² en el año 2005, equivalente al 30 % de la superficie terrestre. Este trabajo tiene por objetivos clasificar, localizar y evaluar la superficie cubierta de los diferentes tipos de bosques nativos que caracterizan al centro norte de la provincia de Entre Ríos (Argentina). Entre junio 2008 y febrero 2010 se realizó un relevamiento abarcando siete departamentos de Entre Ríos (La Paz, Federal, Feliciano, Villaguay, Tala, Nogoyá y Paraná) correspondiente al Espinal. Se realizaron 989 puntos de muestreo ubicados con GPS, describiéndose el bosque nativo según estado sucesional, altura del estrato arbóreo y presencia del estrato de arbustivas. Además se utilizó un imagen satelital Landsat 5-TM del 6 de octubre 2008 que posteriormente fue procesada para la clasificación digital supervisada. A través del relevamiento de campo se determinaron 15 clases de bosques nativos pero con la imagen satelital se separaron nueve clases de bosques nativos resultando en orden de importancia: 1. bosque nativo virgen cerrado (25,95 %), 2. bosque selva (21,35 %), 3. bosque nativo virgen abierto (15,21 %), 4. bosque nativo sucesional cerrado (12,38 %), 5. bosque nativo renoval abierto (9,81 %), 6. bosque nativo sucesional abierto (9,35 %), 7. bosque nativo renoval cerrado (2,48 %), 8. sabana (2,16 %) y 9. selva ribereña (1,99 %). Las especies arbóreas y arbustivas están asociadas a las clases de bosques nativos. Los departamentos Federal, Feliciano, La Paz y Villaguay aportan la mayor superficie de bosques nativos provincial.<hr/>Native forests on the planet covered approximately 40 million km2 in 2005, equivalent to 30 % of the earth&rsquo;s surface. The aim of this work is to classify, locate and evaluate the area covered by the different types of native forests that characterize the North Central Province of Entre Rios (Argentina). Between June 2008 and February 2010 a survey covering seven departments of Entre Rios (La Paz, Federal, Feliciano, Villaguay, Tala, Nogoyá and Paraná) was performed for the Espinal. Nine hundred and eighty-nine sampling points located with GPS were performed, describing the native forest by successional stage, height of the tree layer, and shrub layer presence. Also a satellite Landsat 5-TM image of October 6, 2008, which was subsequently processed for supervised digital classification was used. Through the field survey 15 kinds of native forests were determined but satellite image with nine kinds of native forests resulting in order of importance were separated: 1. closed virgin native forest (25.95 %), 2. jungle forest (21.35 %), 3. open virgin native forest (15.21 %), 4. closed successional native forest (12.38 %), 5. open native forest renoval (9.81 %), 6. open successional native forest (9.35 %), 7. closed native forest renoval (2.48 %), 8. savanna (2.16 %), and 9. riverside forest (1.99 %). The tree and shrub species are associated with classes of native forests. The departments Federal, Feliciano, La Paz and Villaguay provide the largest area of provincial native forests. <![CDATA[Productive Behavior of Varieties Plants of Strawberry (Fragaria x ananassa Duch.) by Date of Rooted in Northwest Uruguay]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482015000200003&lng=en&nrm=iso&tlng=en Durante tres años se realizaron ensayos en un predio comercial de la zona de Salto con el objetivo de determinar el potencial productivo precoz y total de plantas locales de &laquo;maceta directa&raquo; producidas en diferentes momentos y su relación con la variedad. El diseño utilizado fue bloques completos al azar con arreglo factorial, combinando diferentes variedades con tres fechas de enraizado. Las variedades respondieron diferente en la precocidad de producción de fruta a la fecha de enraizado. Mientras INIA Arazá respondió positivamente al adelanto en la fecha de enraizado, las demás variedades no lo hicieron. De todas maneras, en general las plantas de enraizado tardío tuvieron un menor rendimiento que las de enraizado temprano, debido principalmente a variaciones en el número de frutos. El tamaño promedio de los frutos estuvo relacionado principalmente a un factor genético. Para el total del período de cosecha, no se observó relación en rendimiento entre la fecha de enraizado y la variedad. Camarosa y Earlibrite se mostraron como variedades con alto potencial de rendimiento, en INIA Yvahé el rendimiento fue intermedio, en tanto Gaviota e INIA Arazá tuvieron los rendimientos más bajos. Para maximizar la producción de fruta temprana, la utilización de los plantines del principio del período de enraizado es una alternativa adecuada, ya que uniformiza la entrada en producción del cultivo.<hr/>For three years, trials have been carried out in a commercial property in the area of Salto in order to determine the relationship of varietal characteristics with the early and total production potential of &laquo;direct container&raquo; local plants, rooted in different moments. The design used was randomized complete blocks with factorial arrangement, combining different varieties with three dates of rooting. The varieties responded differently in the precocity of fruit production to the dates of rooting. INIA Arazá responded positively to the advance in the rooting date, while the other varieties did not. However, in general, yied for late rooting plants was inferior to the early rooting ones, due to variations in the number of fruits. The average fruit size was mainly determined by genetic factors. For the full harvest period, yield showed no relationship between the rooting date and the variety. Camarosa and Earlibrite showed high yield potential, INIA Yvahé was intermediate, and Gaviota and INIA Arazá had the lowest yields. For early fruit production, seedlings from the beginning of the rooting period can be used as a suitable alternative, standardizing the beginning of the crop production. <![CDATA[<sup>Use of UV-C Radiation as a Disinfection Method for the Elaboration of Minimally Processed Arugula (<i>Eruca sativa</i> Mill.) </sup>]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482015000200004&lng=en&nrm=iso&tlng=en En este trabajo se evaluó el efecto de la desinfección con diferentes dosis de radiación UV-C (0,34; 5,16; 10,15; 15,14 y 20,13 kJ m-2) como alternativa a la desinfección con hipoclorito de sodio (NaClO, testigo), sobre la calidad microbiológica y sensorial de rúcula mínimamente procesada (MP) y conservada durante 10 días a 5 &deg;C. La rúcula tratada con dosis de radiación UV-C de 0,34 a 10,15 kJ m-2 presentó tasas respiratorias similares al testigo, mientras que las tratadas con dosis de 15,14 y 20,13 kJ m-2 presentaron un aumento significativo en respiración. En el transcurso de la conservación, la concentración de O2 disminuyó en el interior de los envases, mientras que la de CO2 aumentó alcanzando valores en el equilibrio de 13 a 19 % O2 y de 2 a 4 % CO2 después de cuatro días. Los tratamientos de desinfección permitieron bajar la carga de aerobios mesófilos, psicrófilos, enterobacterias, hongos y levaduras de la materia prima en 1 a 1,3 log ufc g-1. Si bien la tendencia se mantuvo hasta los 10 días de conservación, la elevada carga inicial determinó que los recuentos de aerobios mesófilos y psicrófilos fueran superiores a los aceptados por la legislación chilena. Los tratamientos de desinfección no afectaron los parámetros sensoriales de apariencia y color que presentaron valores aceptables para el consumo durante 10 días. La radiación UV-C, en especial a dosis de 15,14 y 20,13 kJm-2, constituye una buena alternativa a la desinfección con NaClO para la elaboración de rúcula MP. Sin embargo se debería seguir trabajando en el ajuste de la dosis para que la información pueda ser transferida al sector productivo.<hr/>In this work the effect of disinfection with different doses of UV-C (0.34; 5.16; 10.15; 15.14 and 20.13 kJ m-2) was evaluated as an alternative to sodium hypochlorite (NaClO, control) disinfection on microbiological and sensorial quality of minimally processed arugula (MP) maintained for 10 days at 5 &deg;C. Arugula treated with doses of 0.34 to 10.15 kJ m-2 had respiratory rates similar to the control, while doses of 15.14 and 20.13 kJ m-2 significantly increased the respiration rate. During conservation, the O</="font-weight: normal"2</="font-weight: normal"concentration inside the containers decreased, while the CO</="font-weight: normal"2</="font-weight: normal"concentration increased to 13-19 % O</="font-weight: normal"2 and 2 to 4 % CO</="font-weight: normal"2</="font-weight: normal"after four days. Disinfection treatments allowed lowering the number of mesophilic aerobic, psychrophilic, enterobacteria, mold and yeast loads in raw material in 1-1.3 log cfu g-1. Although the trend continued until 10 days of storage, the high initial load of the raw material determined that aerobic mesophilic and psychrophilic counts were higher than those allowed by the Chilean legislation. Disinfection treatments did not affect the sensory parameters of appearance and color that acceptable for consumption after 10 days. The UV-C radiation, particularly at doses of 15.14 and 20.13 kJ m-2, is a good alternative to disinfection with NaClO in MP arugula elaboration process. However, research on adjusting the dose should continue in order to transfer the information to the productive sector. <![CDATA[Natural Control of <i>Crocidosema </i>(<i>Epinotia</i>) <i>aporema</i> (Walsingham) (Lepidoptera: Tortricidae) by Parasitoids and Entomopathogenic Fungi in <i>Lotus corniculatus</i> and <i>Glycine max</i>]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482015000200005&lng=en&nrm=iso&tlng=en Crocidosema (Epinotia) aporema (Walsingham) (Lepidoptera: Tortricidae), ataca leguminosas forrajeras y soja (Glycine max L.) en América del Sur. En Uruguay, en los últimos años, ha disminuido el número de aplicaciones para el control de esta especie en soja, y paralelamente, el sistema productivo se ha modificado haciéndose más agrícola y con predominancia de este cultivo en el Litoral Norte. En este nuevo escenario, es necesario determinar si hubo un cambio en la composición y eficiencia de las comunidades de enemigos naturales que afectan a C. aporema. Esta información es necesaria para programas de manejo de esta plaga. El objetivo de este trabajo fue actualizar la lista de parasitoides y entomopatógenos que atacan el estado larval de C. aporema en Uruguay, para lo cual se registró y cuantificó su presencia en cultivos de Lotus corniculatus L. y de soja (Glycine max L.). Los muestreos se realizaron semanalmente durante dos años. La mortalidad total de larvas del C. aporema fue baja durante todo el período. Los enemigos naturales encontrados fueron el hongo Zoophthora radicans (Entomophthorales), cuya presencia ya había sido citada en el país, un nemátodo que no fue identificado y el endoparasitoide larval Trathala sp. Cameron (Hymenoptera: Ichneumonidae), primer registro para C. aporema en el cultivo de soja en Uruguay.<hr/>Crocidosema (Epinotia) aporema (Walsingham) (Lepidoptera: Tortricidae) damages forage-legumes and soybeans (Glycine max L.) in South America. In Uruguay, the use of chemical insecticides to control this species in soybeans has decreased in the past few years. During this period, the production system has undergone modifications, becoming increasingly agricultural with a predominance of this crop in the northwestern region of the country. Given this new scenario, it must be determined if the composition and efficiency of C. aporema natural enemies&acute; communities have experienced any changes. This information needs to be considered in management programs that address this pest. The objective of this study was to update the list of larvae parasitoids and entomopathogens attacking the larval stage of C. aporema in Uruguay, recording and quantifying their presence in Lotus corniculatus L. and soybeans (Glycine max L.). Samples were taken weekly for two years. The total mortality of larvae of C. aporema was low throughout the period. The natural enemies found were Zoophthora radicans (Entomophthorales), which had been reported earlier; a non-identified nematode; and the larval endoparasitoid Trathala sp. Cameron (Hymenoptera: Ichneumonidae), first record for C. aporema in soybeans in Uruguay. <![CDATA[Damage and Development of <i>Anastrepha fraterculus</i> (Diptera: Tephritidae) in Fruits of Two Pear Cultivars]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482015000200006&lng=en&nrm=iso&tlng=en Anastrepha fraterculus is the main horticultural pest for food crops in southern Brazil. This study aimed to identify the damage caused by this species, evaluate its development, and correlate its infestation rate with physical and chemical characteristics of Packhams and Williams pear fruit cultivars at five different stages of development. In the field, cages were installed on branches of the pear plants in which two couples of A. fraterculus were released for a period of 48 hours. The damage resulting from oviposition was evaluated at fifteen-day intervals from the day the insects were released until harvest. The evaluation of damage consisted of visual observation of decayed and deformed fruits and the presence of larvae. In the laboratory, two couples were individualized with one fruit in a 750 mL pot for 48 hours. The evaluations consisted of counting the number of living third-instar larvae, pupae and adults. The physical and chemical analyses consisted of the determination of fruit peel and pulp texture, color, soluble solid content and transversal diameter. The incidence of the fruit fly on Packhams and Williams fruits occurred when fruits measured 54.9 and 52.8 mm respectively. The development of A. fraterculus in pear fruits of both cultivars is related mainly to fruit peel and pulp hardness.<hr/>Anastrepha fraterculus es la principal plaga de la producción de frutas en el sur de Brasil. El objetivo de este estudio fue identificar los daños causados por esta especie, evaluar su desarrollo y correlacionar el índice de infestación con las características físicas y químicas de los cultivares de pera Williams y Packhams en cinco distintas etapas de desarrollo. En el campo, se instalaron jaulas en las ramas de los perales para aislar frutas en las que se colocó dos parejas de A. fraterculus durante 48 horas. Se evaluó, en intervalos de 15 días, el daño provocado por la oviposición a través del recuento de los frutos caídos y deformes y de la presencia de larvas en su interior desde el inicio del experimento y hasta el momento de la cosecha. La evaluación de los daños consistió en la observación visual de frutas podridas y deformes y la presencia de larvas. En el laboratorio, se separó cada uno de los frutos de pera en potes de 750 mL y se los dejó con dos parejas de moscas durante 48 horas. La evaluación consistió en contar el número de larvas de tercer instar vivas, pupas y adultos emergentes. El análisis físicoquímico de las frutas determinó la textura de su piel y pulpa, el color, los sólidos solubles totales y su diámetro transversal. Se observó la incidencia de moscas en los cultivares Packhams y Williams cuando las frutas midieron 54,9 y 52,86 mm respectivamente. El desarrollo de A. fraterculus en frutos de pera de ambos cultivares está relacionado principalmente con la textura de la piel y pulpa de las frutas. <![CDATA[Effect of Phosphorus Fertilization on the Chemical Composition of <i>Lotus tenuis</i> and <i>Trifolium repens</i>]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482015000200007&lng=en&nrm=iso&tlng=en Una manera de aumentar el rendimiento y calidad de forraje de las pasturas nativas es a través de la inclusión de leguminosas en el tapiz. Para un establecimiento apropiado de las mismas es necesario contar con una disponibilidad adecuada de fósforo (P) en el suelo. Dados los niveles deficientes de este nutriente en muchos suelos, es necesario su aporte a través de la fertilización. El objetivo del presente estudio fue evaluar el efecto del P aplicado a la siembra en varias dosis sobre el contenido de P y nitrógeno (N) de Lotus tenuis Waldst. & Kit ex. Willd. (lotus de los bajos) y Trifolium repens L. (trébol blanco), en un Gleysol Lúvico Melánico Típico del Departamento de Cerro Largo, Uruguay. Se evaluaron cuatro niveles de P (0, 21,8, 43,6 y 65,4 kg de P.ha-1) aplicados al voleo en la siembra, como superfosfato triple (0-46-0). El diseño experimental fue de bloques al azar, con ocho repeticiones. A los 120 días post-siembra se recolectaron 10 plantas/parcela/especie, para determinar el peso seco de las partes aéreas y raíz y su contenido de P y N. La concentración de P en la materia seca aumentó con la dosis de P para ambas especies, en tanto que el contenido de N mostró diferencias significativas solo en T. repens.<hr/>One way of increasing forage yield and quality of natural pastures is through the inclusion of legumes in the grass cover. In order to achieve an appropriate crop establishment it is necessary to have an adequate availability of phosphorus (P) in the soil. Given the poor levels of this nutrient in many soils, it is necessary to fertilize. The objective of this study was to evaluate the effect of P fertilization at various doses on the content of P and nitrogen (N) in Lotus tenuis Waldst. & Kit ex. Willd. (lotus from the lowlands) and Trifolium repens L. (white clover) in a smectitic, fine, thermic Oxiaquic vertic argiudoll at Cerro Largo, Uruguay. The treatments were four phosphorus levels (0, 21,8, 43,6 and 65,4 kg P ha-1) broadcasted at seeding as triple superphosphate (0-46-0). The experimental design was randomized blocks, with eight repetitions. At 120 days post seeding, 10 plants/plot/specie were collected to determine the aerial part and root dry weight, and P and N content. P concentration in dry matter increased with P doses for both species, while N concentration showed significant differences only in T. repens. <![CDATA[Impact of Traffic in Two Sowing Systems]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482015000200008&lng=en&nrm=iso&tlng=en Los sistemas productivos agrícolas presentan altos niveles de mecanización con tractores y máquinas cada vez más pesados. Como consecuencia, la compactación de los suelos es un problema emergente, dando como resultado el deterioro de la estructura de muchos suelos y la baja de los rendimientos productivos. El objetivo del presente trabajo fue evaluar el efecto de distintas intensidades de tráfico sobre dos condiciones de suelo: con labranza y bajo siembra directa, sometidos a diferentes intensidades de tráfico. Se compararon dos sistemas de siembra: suelo bajo siembra directa y suelo con labranza. Como subtratamientos se estudió la incidencia del pasaje repetido sobre la misma senda de un tractor de 6,4 Mg resultando en una, cinco y diez pasadas. Para cuantificar la compactación inducida se evaluaron la resistencia a la penetración, la densidad aparente y la profundidad de huella. Además se evaluó la compactación máxima resultante a través del test Proctor (1933). El suelo labrado resultó ser más compactable, presentando mayor profundidad de huella y menos resistencia a la penetración luego del tráfico. El suelo bajo siembra directa presentó una menor compactabilidad Proctor y una menor humedad óptima. Además, se encontró que este suelo tenía un mayor porcentaje de carbono total y de carbono particulado y mayor estabilidad estructural. El suelo bajo siembra directa fue capaz de almacenar más agua durante un periodo más prolongado. Hubo un comportamiento reológico diferente según el sistema de labranza. Los cambios en las propiedades físicas mesuradas resultaron más evidentes en el suelo labrado.<hr/>Agricultural farm systems show high levels of mechanization using tractors and machines weighing more than formers. As a consequence, soil compaction is an emerging problem, resulting in the deterioration of the structure of many soils and low yields. The aim of this study was to evaluate the effect of different intensities of traffic on two conditions of soil: low tillage and direct seeding, under different traffic intensities. Two sowing systems were compared: direct seeding and tilled soil sowing. As subtreatments, multiple traffic intensities were applied using one, five and ten passes of a 6.4 Mg tractor. Induced soil compaction was assessed by penetration resistance, bulk density and rut depth. In addition the resulting maximum compaction was evaluated using Proctor Test (1933). Tilled soil was more compactable, showing more important rut depths and less penetration resistance after the traffic. The soil under reduced tillage presented lower Proctor compactness and lower optimum moisture. Furthermore, it was found that this soil had a higher percentage of total carbon and particulate carbon, and greater structural stability. The soil under no tillage was able to store more water for a longer period. There was a different rheological behavior under tillage system. The changes in physical properties were more evident in the tilled soil. <![CDATA[Soil pH Measurement with Reactive Paper Test]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482015000200009&lng=en&nrm=iso&tlng=en Los papeles reactivos al pH (tirillas) podrían ser útiles para medir pH del suelo. El objetivo fue evaluar la precisión y exactitud de estas medidas. Se comparó la medición de pH (suelo:agua 1:2,5) en 51 muestras de suelo, por tres métodos: con electrodo (pH_electrodo); con tirilla inmediatamente de ser sumergida en el sobrenadante luego de 20 minutos de reposo (pH_T); y con la misma tirilla luego de dos horas de secada, rehumedecida y lavada (pH_T_RL). Se utilizaron tirillas Millipore®, graduadas por unidad de pH, estimándose los valores intermedios. Se analizó carbono orgánico del suelo (COS) y conductividad eléctrica (CE) en cada muestra. Los valores pH_electrodo fueron tomados como referencia. Las lecturas pH_T y pH_T_RL tuvieron una relación aceptable (R² de 0,50 y 0,48, respectivamente) con pH_electrodo, aunque subestimaron en promedio 0,44 y 0,21 unidades de pH, respectivamente. Con el contenido de carbono orgánico y pH_T o pH_T_RL, se estimó satisfactoriamente el valor de pH_electrodo y la diferencia promedio fue de -0,02 y 0,24 unidades de pH, respectivamente. Hubo concordancia aceptable al clasificar la acidez del suelo por pH_electrodo, por pH_T_RL o por pH estimado a partir de pH_T y carbono orgánico. Al realizar una calibración entre lecturas de pH con tirillas en función del contenido de COS y las mediciones de pH con electrodo, es posible utilizar las lecturas de pH con tirilla como una medida orientativa para clasificar la acidez del suelo.<hr/>The pH test papers (strips) may be useful for measuring soil pH. The pH values for 51 samples were measured. The objective was evaluate the precision and accuracy of these measures. We compared three methods to measure the pH (soil:water 1:2.5): electrode (pH_electrodo); paper test strips either immediately after inmersion (pH_T), or two hours after inmersion (pH_T_RL). Millipore® pH paper strips graduated per unit of pH were used. Electrical conductivity (EC) and soil organic carbon (SOC) were analyzed in each sample. The pH_electrodo values were taken as reference. The pH_T and pH_T_RL values had an acceptable relationship with pH_electrode values, with R² of 0.50 and 0.48, respectively. These methods, however, underestimated the average pH_electrodo values in 0.44 and 0.21 pH units, respectively. When the value of pH_electrodo was estimated by organic carbon, pH_T or pH_T_RL showed acceptable fits were obtained and the average differences between pH_electrodo and estimated pH_electrodo were -0.02 and 0.24 units, respectively. Therefore, would be no differences when assigning soils to acidity classes if pH were measured by pH_T_RL methods or estimated by pH_T or pH_T_RL and organic carbon. The pH measured by strip can be used as value to classify soil acidity if previously a calibration based on SOC contents and pH measurements by electrode was made <![CDATA[Creep Feeding and Herbage Allowance on Dorper x Merino Lambs on Natural Pasture]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482015000200010&lng=en&nrm=iso&tlng=en Se estudió el efecto del tipo de parto (corderos únicos: CU vs. corderos mellizos: CM), de la suplementación (0,8 % &macr;-en base seca-&macr; del peso vivo) a corderos al pie de sus madres (con acceso diferencial al suplemento: CADS vs. sin acceso diferencial al suplemento: SADS) y la asignación de forraje (baja: BAF= 5 % vs. alta: AAF= 10 %), sobre el desempeño de 24 ovejas Merino Australiano (12 de parto simple y 12 de parto doble) y de sus 36 corderos Dorper x Merino Australiano. Las ovejas con CU no mostraron las pérdidas de peso y estado corporal de sus contemporáneas con CM (0,029 vs. - 0,007 kg/día y 2,7 vs. 2,5, respectivamente): aquellas que pastoreaban en AAF mostraron ganancias de peso, en tanto que las que pastorearon BAF perdieron peso (0,031 vs. - 0,017 kg/día, respectivamente). Independientemente del tipo de parto, la respuesta a la suplementación de los corderos sólo se manifestó en aquellos que pastoreaban al pie de sus madres en BAF (0,175 vs. 0,132 kg/día; CADS y SADS p&pound;0,05, respectivamente).<hr/>The effect of birth type (single: S or twins: T), supplementation (0.8 % of body weight) for weaned lambs (with creep feeding: CCF or without creep feeding: SCF) and the forage allowance (low: LFA = 5 % or high: HFA = 10 % of body weight) was evaluated on the performance of 24 Australian Merino sheep (12 from single birth and 12 from twin birth), and their 36 Dorper x Australian Merino lambs. The S sheep did not show the same weight loss and body condition of their T contemporaries (0.029 or -0.007 kg/day and 2.7 or 2.5, respectively): those which were in HFA gained weight, while those in LFA lost weight (0.031 and -0.017 kg/day, respectively). Regardless of birth type, the response to supplementation of lambs was evident only in weaned lambs in LFA (0.175 and 0.132 kg/day; CCF and SCF p&pound;0.05, respectively). <![CDATA[Response of Fattening Pigs to Diets with Whole Beans Handmade Deactivated]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482015000200011&lng=en&nrm=iso&tlng=en Se evaluó la respuesta de cerdos a soja desactivada artesanalmente en dietas isoenergéticas e isoproteicas en base a maíz. Se utilizaron 28 machos castrados entre 40 y 105 kg de peso vivo asignados a cuatro tratamientos variando el suplemento proteico: T1: harina de soja, T2: poroto de soja cocido, T3: poroto de soja tostado, T4: poroto de soja crudo. Se evaluaron: consumo diario (CD) y total (CT) de alimento, ganancia diaria de peso (GP), índice de conversión (IC), rendimiento de carcasa (R), largo de res (L), espesor de grasa dorsal (GD), perfil lipídico de la grasa dorsal (PL). Los animales del T4 presentaron menor CD (P&pound;0,01) sin diferencias en el CT. La GP fue mayor (P&pound;0,01) para T1, sin diferencias entre T2 y T3 y menor para T4. T1 tuvo mejor IC que T4 (P&pound;0,01) y T2 y T3 (P&pound;0,05) mientras que T4 fue inferior (P&pound;0,01). No se observaron diferencias en R ni GD, mientras que L fue mayor (P&pound;0,01) para el T1. Se observaron diferencias en PL, con mayor contenido en PUFA y en los ácidos oleico, linoleico y linolénico en los tratamientos incluyendo poroto de soja integral (P&pound;0,01). Se concluye que los tratamientos realizados al grano de soja mejoraron su valor nutricional con respecto al poroto crudo, aunque no se igualaron los resultados de la dieta testigo. Las carcasas provenientes de dietas con poroto de soja integral presentan menor valor industrial, pero mejor valor nutricional para consumo fresco que las basadas en harina de soja.<hr/>The response of pigs receiving handmade deactivated soybean in isoenergetic and isonitrogenous corn-based diets was evaluated. Twenty-eight barrows between 40 and 105 kg live weight were assigned to four treatments varying supplemental protein: T1: soybean meal, T2: cooked soybean, T3: roasted soybean, T4: raw soybean. Daily intake (CD) and total intake (CT) of food, daily weight gain (GP), feed conversion index (IC), dressing percentage (R), carcass lenght (L), backfat thickness (GD) and lipid profile of the fat (PL) were evaluated. T4 animals had lower CD (P&pound;0.01) but no differences in CT. The GP was higher (P&pound;0.01) for T1, with no difference between T2 and T3, and less for T4. T1 had better IC than T4 (P&pound;0.01) and T2 and T3 (P&pound; 0.05), while T4 was lower (P&pound;0.01). No differences were observed for R or GD; while L was higher (P&pound;0.01) for T1. Differences in PL, with higher content of PUFA and oleic, linoleic, linolenic in the treatments including whole soybean (P&pound;0.01) were observed. We concluded that the treatments used to deactive soybeans improved their nutritional value, although the results of the control diet were not achieved. Carcass from diets with whole soybeans have less industrial value, but better nutritional value for fresh consumption than those based on soybean meal. <![CDATA[The Forgotten of the Earth: Female Rural Workers. The Question of Class and Gender]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482015000200012&lng=en&nrm=iso&tlng=en La mayoría de los estudios que han abordado las transformaciones en el mercado de trabajo rural en un contexto de descomposición de las formas familiares de agricultura y creciente proletarización, se han focalizado en el análisis de los procesos de precarización del empleo. Es en la década de los noventa que comienza a llamar la atención la feminización de la fuerza de trabajo rural como una de las tendencias observables en América Latina. En Uruguay, aún siendo uno de los países en la región con una expansión muy temprana de las relaciones capitalistas en el agro, es tardía la producción de conocimiento sobre la situación del proletariado rural. Además, es muy escaso el análisis del trabajo rural asalariado desde una perspectiva de género. Este artículo intenta contribuir al conocimiento de las transformaciones en el medio rural a partir de una revisión bibliográfica que identifica la falta de una perspectiva de análisis que integre y problematice las relaciones de clase y género. Se fundamenta así la necesidad de integrar dicha perspectiva en el análisis de la esfera privada y pública y en el ámbito político, en el entendido de que la desigualdad de género se expresa en el hogar, en el ámbito laboral y en las organizaciones.<hr/>Most of research studies that have addressed the transformations in the rural labour market within a context of family farming decomposition and growing proletarization, have focused on the analysis around labour flexibility and job instability. It is in the nineties that attention is given to the feminization of the rural labour force as one of the tendencies observed in Latin America. Even though Uruguay is one of the countries in the region characterized by a very early expansion of capitalist relations in agriculture, its knowledge production regarding the situation of the rural proletariat is quite recent. Furthermore, an analysis of rural wage labour from a gender perspective remains scarce. This article aims to contribute to the generation of knowledge around transformations in the rural area through a literature review that identifies the lack of a perspective of analysis that integrates and problematizes both class and gender relations. The need to integrate such a perspective to the analysis of the private, public and political spheres is thus well funded, since gender inequality is expressed at home, at work and in the organization. <![CDATA[Strategies of Social Reproduction of Family Farmers in the Border Region of Cerro Largo, Uruguay]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482015000200013&lng=en&nrm=iso&tlng=en Este trabajo analiza la dinámica de la producción familiar en Uruguay, en el departamento de Cerro Largo, específicamente en la región fronteriza con Brasil, por medio del estudio de la organización social, económica y cultural de los establecimientos rurales de este género. El énfasis está en las estrategias de reproducción social adoptadas por las familias. La investigación se encuadra en un contexto social amplio, marcado por los efectos de la modernización de la estructura productiva del país. Entre las consecuencias de la política agraria aplicada en Uruguay a partir de la década de 1970, se constata el aumento de la concentración de la propiedad de la tierra y de los medios de producción, así como un fuerte declive de los establecimientos agropecuarios familiares. Actualmente el agro uruguayo asiste a la emergencia de un nuevo empresariado, vinculado principalmente a los cultivos forestales, así como a la agricultura de secano, con una importante presencia de capitales extranjeros. Este nuevo empresariado se suma al tradicional, fundamentalmente vinculado a la producción ganadera. Mientras tanto, permanecen activas un conjunto de explotaciones familiares que se resisten a su completa desaparición. Entre las diversas estrategias que los productores familiares de la frontera de Cerro Largo establecen para permanecer viviendo y produciendo en el medio rural, se destacan: el ejercicio de la pluriactividad, la producción para el autoconsumo, los beneficios económicos derivados de la residencia en un contexto de frontera con el Brasil y las transferencias económicas gubernamentales.<hr/>This paper analyses the dynamics of family farming in Cerro Largo, Uruguay, especially in the borderline region with Brazil, through the study of the social, economic and cultural organization of the family production units. The emphasis is on the social reproduction strategies of these family farmers. The research fits into a border social context, signed by the consequences of modernization of the productive structure of the country. Among the consequences of the agricultural policies applied from the 1970&acute;s in Uruguay, there is an increasing concentration of the the land and the means of production, and a sharp fall of the number of family farmers. Uruguayan agro currently experiments the emergence of a new business sector, linked mainly to forest crops and rainfed agriculture, with a strong presence of foreign capital. This new entrepreneurship is into the context of the traditional, fundamentally linked to livestock production. Meanwhile, a set of family farms remain active and resist their complete disappearance. Some of the diverse strategies that the family farmers use to remain living and producing in the countryside are: the exercise of pluriactivity, the practice of self-consumption, the economic benefits of the residence on the border with Brazil, and government financial transfers.