Scielo RSS <![CDATA[Agrociencia (Uruguay)]]> http://www.scielo.edu.uy/rss.php?pid=2301-154820130002&lang=en vol. 17 num. 2 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.edu.uy/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.edu.uy <![CDATA[Potential Uses of Sewage Sludge in Agricultural Production]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482013000200001&lng=en&nrm=iso&tlng=en En los sistemas de producción agropecuaria se recomienda la incorporación de materia orgánica para minimizar la degradación del recurso suelo. Los desechos orgánicos provenientes de plantas de tratamiento de líquidos residuales domésticos (PTARD), denominados lodos urbanos, constituyen una fuente de materia orgánica con potencial uso agrícola. El presente trabajo planteó evaluar el uso de lodos urbanos como enmienda orgánica en cultivos y determinar la posible contaminación de cultivos y suelo con patógenos humanos presentes en los lodos. Durante seis ciclos con lechuga, se comparó la productividad y nivel de nitratos en hoja luego del agregado de lodos urbanos frescos y compostados, cama de pollo y fertilización química (en base a igual aporte de N). Solo en un ciclo los rendimientos fueron menores que la fertilización química y los niveles de nitratos en hojas nunca superaron los máximos permitidos. No se observó contaminación por patógenos ni en los vegetales cultivados ni en el suelo con los lodos empleados. A su vez en 13 partidas de lodos frescos analizadas el nivel de coliformes fecales fue altamente variable, en siete se detectaron bacterias del género Salmonella, y en una huevos de helmintos. Los resultados indican la potencialidad de los lodos urbanos compostados como enmienda orgánica. Sin embargo la seguridad de su empleo en la producción de alimentos dependerá de la carga de patógenos humanos y de factores no analizados en el presente trabajo como carga de metales pesados y tiempo de espera luego de su aplicación.<hr/>In agricultural systems, soil amendments with organic matter are advised in order to minimize soil degradation. The organic matter originated at the household wastewater treatment facilities (PTARD) called sewage sludge originated at household wastewater treatment facilities (PTARD), called urban sludge, is a potential source of organic matter for agricultural use. In this work we aimed to evaluate the agronomic potential of domestic sewage sludge to be used as soil organic amendment in crop production and to evaluate the risk of crop and soil contamination with human pathogens. Along six lettuce crop cycles we compared the productivity and leaf tissue nitrate content where fresh and composted sewage sludge, chicken bed and chemical fertilizers were applied, all with an equal supply of N. In only one cropping cycle lettuce yields were lower than with chemical fertilization, and leaf tissue nitrates were always within the maximum thresholds allowed. No contamination of soil and lettuce leaves with human pathogens was detected. Among the 13 sewage sludge samples analyzed, fecal coliforms levels were highly variable, bacteria belonging to Salmonella genus were detected in seven samples and helminthes eggs were found in only one sample. The results indicate the potential of composted urban sludge as organic amendment. Nevertheless, the safe use of sewage sludge in food production will also depend on its levels of human pathogens and on other factors not analyzed in the present work, like the level of heavy metals and the time interval between application and crop harvest <![CDATA[Tables of Volume for Individual Trees in Eucalyptus globulus ssp. globulus in Southern Uruguay]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482013000200002&lng=en&nrm=iso&tlng=en Se desarrollaron tablas individuales de volumen total y comercial para Eucalyptus globulus ssp. globulus pertenecientes a plantaciones comerciales del sur de Uruguay, ubicadas en 13 establecimientos con edades entre seis y 11 años, con una densidad de plantación entre 1111 y 1667 ejemplares por hectárea. Se seleccionaron al azar 266 árboles a los cuales se midió el DAP (Diámetro a la Altura del Pecho) con corteza, utilizando una forcípula de brazos paralelos. Los árboles fueron apeados y la altura se registró con una cinta métrica. A distancias de un metro de largo se midió el diámetro y se calculó el volumen con la fórmula de Smalian; el volumen del árbol se obtuvo al adicionar los volúmenes de las secciones. Se determinaron las variables más correlacionadas con el volumen total y comercial y con ellas se construyeron los modelos matemáticos. Estos fueron seleccionados considerando el mayor R² ajustado y el menor ECMP (Error Cuadrático Medio de Predicción). El volumen total con corteza es estimado por [ Ln(Volumen total) = -9,75 + 0,93 * Ln (DAP2 * h total) + e ] con un R² ajustado de 0,98 y un ECMP de 0,02. El volumen comercial con corteza es estimado por [ Ln(Volumen comercial) = -8,22 + 0,77 * Ln (DAP2 * h comercial) + e ] con un R² ajustado de 0,95 y un ECMP de 0,06. Para cada uno de los establecimientos se seleccionaron las funciones locales de mayor significancia tanto del volumen total como comercial<hr/>We developed individual tables for total and commercial volume for Eucalyptus globulus ssp. globulus in commercial plantations located in southern Uruguay, in 13 farms between six and 11 years old, with a density between 1111 and 1667 trees per hectare. to 266 randomly selected trees using a parallel-arm calliper . We felled the trees and recorded height with a tape. We measured the diameter every meter long and calculated the volume with the formula of Smalian; we obtained the tree volume by adding the volumes of the sections. We determined the variables better correlated with the total and commercial volumes, and used these variables to build mathematical models. We selected these models based on the highest adjusted R² and the lowest MSE (Mean Square Error of Prediction). We determined the total volume with bark [ Ln (Total volume ) = -9.75 + 0.93 * Ln ( DAP2 * h total) + e] with adjusted R² of 0.98 and 0.02 MSE. We estimated the commercial volume with bark by [ Ln (commercial volume) = -8.22 + 0.77 * Ln (DAP2 * commercial h) + e] with adjusted R² of 0.95 and 0.06 MSE. For each of the farms we selected the local functions with greater significance for both the total and the commercial volume. <![CDATA[Evaluation of Four Castor Bean (Ricinus communis L.) Varieties for Yield and Oil Production in Colombia]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482013000200003&lng=en&nrm=iso&tlng=en El higuerillo (Ricinus communis L.) es una alternativa de explotación por su gran potencial para la producción de aceite. Tiene diversos usos y la posibilidad de producción de biodiesel. Este combustible contribuiría a reducir el consumo de derivados del petróleo. Este estudio tuvo como objetivo evaluar cuatro variedades de diferentes zonas: dos provenientes del Ecuador («Negra» y «Blanca jaspeada»), una del Valle del Cauca y otra («Violeta») de la zona cafetera del municipio de Manizales en Colombia. El experimento se llevó a cabo en el municipio de Palestina, departamento de Caldas, a 1010 msnm. Se utilizó un diseño en bloques al azar con cuatro repeticiones. Cada bloque estaba compuesto por 36 plantas y nueve conformaban cada parcela. Siete meses después de la siembra se realizó una poda a 50 cm del suelo buscando una renovación y menor porte de las plantas por la altura que habían alcanzado (>3,5 m), e iniciando de nuevo las evaluaciones (segundo ciclo) cuatro meses después de la poda. En ambos ciclos se encontraron diferencias significativas para el peso de semilla, peso seco de racimo, número de semillas y rendimiento. Se destacó la variedad «Blanca jaspeada» con un rendimiento de 3,5 ton /ha-1 mientras «Violeta» rindió 0,72 ton /ha-1. Pero sin embargo la variedad «Violeta fue la de mejor contenido de aceite con 36,7%. El análisis financiero demostró que «Blanca jaspeada» presentó la relación beneficio/costo más alta con un retorno de 2,14 centavos por dólar invertido.<hr/>The castor bean (Ricinus communis L.) is an alternative to production because of its great potential for oil production. It has many uses and the possibility of producing biodiesel. This fuel can contribute to reducing petroleum consumption. This study aimed to evaluate four varieties from different areas: two from Ecuador («Negro» and «Blanca jaspeada»), one from Valle del Cauca, and another one («Violeta») from coffee zone of the municipality of Manizales in Colombia. The experiment was conducted in Palestina Township, Caldas department, 1010 masl. We used a randomized block design with four replications. Each block consisted of 36 plants and each plot had nine plants. Seven months after planting pruning was performed 50 cm from the ground looking for a renovation and smaller size of the plants because of the height they had reached (> 3.5 m), and initiating new assessments (second cycle) four months after pruning. In both cycles there were significant differences for seed weight, bunch dry weight, seed number and yield. The genotype «Blanca jaspeada» was superior, with a yield of 3.5 t/ha-1 while «Violeta» genotype yielded 0.72 t/ha-1, but was, however, the best for oil content with 36.7%. The financial analysis showed that for «Blanca jaspeada» the benefit/cost rate was higher, with a return of 2.14 cents per dollar invested <![CDATA[Grain Yield, Phenology and Water Use in Wheat-soybean Intercropping Compared to Sequential Crops and Cover Crop-soybean Systems]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482013000200004&lng=en&nrm=iso&tlng=en La intersiembra de soja en trigo permite el doble cultivo anual sin retrasar la siembra de soja como sucede en el doble cultivo secuencial, cubriendo el suelo durante el invierno con un cultivo de renta. Se evaluó el efecto de dos estructuras de intersiembra de soja en trigo, 50% de la superficie con trigo y 50% con soja (Tr50Sj50) y 40% trigo-60% soja (Tr40Sj60), sobre el agua disponible en el suelo (ADS) a la siembra de soja, fenología, consumo de agua y rendimiento de soja con relación al doble cultivo secuencial (Tr100Sj100) y soja de estación completa (Sj). Para cuantificar el efecto del retraso en la siembra se evaluó soja tarde (Sjt), igual a Tr100Sj100. La intersiembra de soja en trigo logró un rendimiento menor al de Sj, pero Tr40Sj60 fue similar a Tr100Sj100 (3,06 Mg ha-1 para Sj y Sjt contra 2,1 y 1,78 Mg ha-1 para Tr40Sj60 y Tr100Sj100 respectivamente, p£0,05). El trigo consumió el ADS hasta los 60 cm de profundidad tanto en la intersiembra como en Tr100Sj100. En la superficie a sembrar con soja en Tr40Sj60, el ADS a la siembra fue similar a la de Sj (57 y 41 mm respectivamente), pero al ponderarla con el ADS en la superficie con trigo, se redujo a 28 mm. La mayor producción total se logró con Tr100Sj100, pero priorizando la soja, una estructura Tr30Sj70 lograría mantener el suelo cubierto durante el invierno, reservar ADS para la intersiembra y no perder rendimiento<hr/>Wheat-soybean intercropping would allow double annual cropping systems without delaying soybean planting as the sequential double cropping does, while covering the soil during the winter period with a cash crop. We evaluate the effect of two seeding wheat-soybean intercrop structures, 50% of the soil surface seeded under wheat and 50% under soybean (Wt50Sb50), and 40% wheat-60% soybean (Wt40Sb60), on the available soil water (ASW) at soybean seedtime, crop phenology, soil water use and soybean yield, in relation to sequential double cropping (Wt100Sb100) and full season soybean (Sb). In order to quantify the delayed sowing date effect, a late seeding soybean date (Sjl) equal to Wt100Sb100 was evaluated. Intercropping wheat-soybean obtained smaller yield than Sb, but Wt40Sb60 obtained similar yield compared to Wt100Sb100 (3.06 Mg ha-1 for Sb and Sbl against 2.1 and 1.78 Mg ha-1 for Wt40Sb60 and Wt1(00)Sb100 respectively, p£0,05). Wheat consumed most of the ASW up to 60 cm depth both in intercropping and sequential cropping (Wt100Sb100). On the fraction of the soil planted with soybean ASW at sowing time was similar in Wt40Sb60 and Sb (57 and 41 mm respectively), but when averaged with SAW in the fraction of the surface under wheat (40%), it was reduced to 28 mm. The highest total production was obtained with Wt100Sb100, but if soybean yield is prioritized, a Wt30Sb70 seeding structure would maintain the soil covered during the winter, reserve ASW for the soybean crop, and not to lose soybean yield. <![CDATA[<i>Vitis vinifera</i> L. cv. Tannat: reponses to climate variability]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482013000200005&lng=en&nrm=iso&tlng=en Las plantas responden a las condiciones climáticas del año, siendo la vid particularmente sensible a la temperatura y al régimen hídrico. La variación en la duración de los estados fisiológicos como la maduración y la composición final de la uva, evidencian una respuesta del cultivo al clima. El objetivo de este estudio fue analizar la evolución de bio-índices y determinar la respuesta de la vid, cv. Tannat, a la variabilidad climática observada en una serie de años en el sur de Uruguay. En un periodo de 16 años (1994 - 2009), se evaluaron las condiciones climáticas mediante bio-índices (Índice Heliotérmico de Hulgin IH, Índice de Frescor de Noches IF, e Índice de Sequía IS), que tienen en cuenta las temperaturas, las precipitaciones y la evapotranspiración potencial durante el ciclo del cultivo. Se determinaron las fechas de comienzo de maduración y de cosecha, el estado hídrico, el peso y la composición final de la uva. Los índices bio-climáticos mostraron una fuerte variación para el período de estudio. IH mostró un aumento de 2,25%, mientras que el IF bajó 0,43 ºC. IS presentó la mayor variabilidad con años húmedos y otros de sequía moderada. Se observó un acortamiento del periodo de maduración, con un adelanto de las fechas de envero (maduración) y cosecha (R²=0,91; P=0,0001 y R²=0,74; P=0,0001 respectivamente), y la modificación en la composición final de la uva, con una tendencia de disminución de la acidez total (R²=0,82; P=0,0001).<hr/>Plants respond to annual climate conditions, the grapevine being particularly sensitive to temperature and water regime. The variation in length of physiological states such as ripening, and the final composition of grapes, show a crop response to the weather. The aim of this study was to analyze the evolution of the bio-indices and determine the cv. Tannat plant responses to climate variability observed in a number of years in southern Uruguay. In a period of sixteen years, we assessed climate conditions through bio-indices (Index of Hulgin Heliothermic IH, Freshness Index of Nights IF, and IS Drought Index), considering temperature, precipitation and potential evapotranspiration during growing season. We analyzed dates of veraison and harvest, water status, berry weight and berry composition at harvest. Bio-climatic indices showed a strong variability for the studied period. IH showed an increase of 2.25%, while IF declined 0.43 ºC. IS was the index of highest variability, with wet years and years with moderate drought. We observed the shortening of the ripening period, an advance in verasion and harvest dates (R²=0.91, P=0.0001 and R²=0.74, P=0.0001 respectively), and a change in the final composition of the berry, with a tendency of reducing grape acidity at harvest (R²=0.82, P=0.0001). <![CDATA[Effects of Silvilcultural Management on Leaf Area and Evapotranspiration in Pinus taeda in Northeastern Uruguay]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482013000200006&lng=en&nrm=iso&tlng=en La poda y el raleo son prácticas silviculturales que buscan aumentar la productividad de los rodales. Estas prácticas también afectan variables estructurales y funcionales de los sistemas forestales. Este estudio evaluó la incidencia del raleo y la poda sobre una variable estructural, el índice de área foliar (IAF), y sobre una variable funcional, la evapotranspiración, en una plantación de Pinus taeda en Uruguay. Se evaluaron dos estaciones de crecimiento (2008-2009 y 2009-2010) en un rodal plantado en 2003 a una densidad inicial de 1000 árboles ha-1. En junio de 2008 el 40% de los árboles fueron raleados y se podó el 50% de la copa de los árboles remanentes. El IAF fue estimado mediante fotografía hemisférica digital, en parcelas tratadas y testigo. Los valores de IAF se utilizaron para el cálculo de la resistencia superficial, término que luego se incluyó en la ecuación de Penman-Monteith para estimar la evapotranspiración máxima (ETm). El tratamiento silvicultural redujo 61% en promedio el IAF y esto resultó en una disminución promedio de la ETm de 45%. El manejo explicó el 55% de la variación del IAF y el 3% de la variación de la ETm. La ETm fue en promedio 32% y 15% menor en parcelas tratadas que en las testigo en la primera y segunda estación de crecimiento respectivamente. El incremento del área foliar fue mayor en los árboles tratados durante los dos años posteriores al tratamiento en relación a los árboles de las parcelas testigo<hr/>Pruning and thinning are silvicultural practices that seek to increase the productivity of the stands. These practices also affect structural and functional variables of forest systems. This study evaluated the effect of thinning and pruning on a structural variable, leaf area index (LAI), and on a functional variable, evapotranspiration, in a Pinus taeda stand in Uruguay. We evaluated two growing seasons (2008-2009 and 2009-2010) in a stand planted in 2003 at an initial density of 1000 trees/ha. In June 2008, 40% of the trees were thinned and the remaining tops were pruned (50%). LAI was estimated using digital hemispherical photography in treated and control plots. LAI values were used to calculate superficial resistance and this term was then included in the Penman-Monteith equation to estimate maximum evapotranspiration (ETm). Silvicultural treatment caused an average reduction of 61% of the IAF and this resulted in a 45% average decrease of ETm. The silvicultural management explained 55% of the variation in the IAF and 3% of the variation in the ETm. The ETm was 32% and 15% lower in treated plots than in control ones in the first and second growing season respectively. The increase in the leaf area was higher in treated trees during the two years after the treatment compared to trees in the control plots. <![CDATA[Characterization of Xanthomonas citri sbsp. citri Strains, the Causal Agent of Citrus Canker]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482013000200007&lng=en&nrm=iso&tlng=en Xanthomonas citri sbsp. citri (Xcc) es la especie bacteriana causante del cancro cítrico, enfermedad restrictiva para el comercio internacional de fruta fresca. Veinte aislamientos de Xcc, de Uruguay y la región, responsables de la forma más severa del cancro cítrico, fueron caracterizados a nivel fenotípico y genotípico con el fin de conocer su diversidad. Su identidad fue confirmada por anticuerpos específicos, PCR e inoculación. Se evaluó la virulencia en plantas de pomelo y la sensibilidad a antibióticos. A nivel genotípico, las cepas fueron caracterizadas según el perfil plasmídico y las secuencias repetidas ERIC. Todas las cepas resultaron sensibles a estreptomicina y ampicilina, a excepción de la cepa 89.5ex, resistente a ampicilina. En el análisis de virulencia, expresada por el número de pústulas inducidas/cm² de tejido vegetal, se observaron diferencias entre las cepas aunque no es posible agrupar los aislamientos por similitud de virulencia. El aislamiento 138.2 se destaca por desarrollar mayor cantidad de pústulas en todos los ensayos realizados. Se identificaron tres perfiles plasmídicos, siendo mayoritario el perfil conformado por dos plásmidos, presentes en el 65% de las cepas. La«huella dactilar» obtenida por ERIC es igual en 18 de los aislamientos analizados, aunque dos de ellos presentaron una banda diferencial de 1992 pb. A pesar de las diferencias mencionadas, la población estudiada mostró un alto nivel de homogeneidad, característica ya descrita para Xcc. Es interesante observar que el aislamiento con mayor virulencia fue el único en el cual se detectaron tres plásmidos<hr/>Xanthomonas citri sbsp. citri (Xcc) is the bacterium that causes citrus canker, a disease restrictive for the international fresh fruit trade. In order to know its diversity, twenty Xcc isolates from Uruguay and the region, responsible for the most severe form of citrus canker, were studied for phenotypic and genotypic characterization. Its identity was confirmed by specific antibodies, PCR and inoculation. The virulence in grapefruit plants and the sensitivity to antibiotics were evaluated. At a genotypic level, the strains were characterized according to the plasmid profile and the repeated ERIC sequences. All the strains were resistant to streptomycin and ampicillin, strain 89.5ex was an exception, being resistant to ampicillin. The analysis of virulence, expressed by the number of induced pustules/cm² of vegetal tissue, showed differences among the strains. However, it is not possible to group the isolates by the degree of similarity of the virulence. The 138.2 isolate stands out for the development of a greater number of pustules in all the assays. Three plasmid profiles were detected; the profile formed by two plasmids represented the majority, being present in 65% of the strains. The«fingerprint» obtained by ERIC is the same in 18 of the analysed isolates, even though two of them showed a differential band of 1992 bp. In spite of the differences mentioned, a high level of homogeneity was found in the population studied, a characteristic already described for Xcc. Interestingly, the most virulent isolate was the only one in which three plasmids were found <![CDATA[Artificial Breeding of Native Bumblebees Bombus atratus y Bombus bellicosus (Hymenoptera, Apidae)]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482013000200008&lng=en&nrm=iso&tlng=en Los abejorros del género Bombus son excelentes polinizadores que contribuyen al mantenimiento de muchos ecosistemas y a la producción de cultivos comerciales. La cría comercial de abejorros se realiza desde hace 30 años con algunas especies euroasiáticas y norteamericanas. Uruguay cuenta con dos especies nativas de abejorros: Bombus atratus y Bombus bellicosus cuya cría artificial es considerada difícil. Durante la primavera y verano de los años 2009-2010 y 2010-2011 se realizaron experiencias de cría con ambas especies de abejorros. La cría se inició con reinas fecundadas recién salidas de su hibernación capturadas en primavera. Estas se colocaron dentro de cajas de madera de 5x10x10 cm con una pelota de polen de 1,5-2 cm de diámetro y jarabe de azúcar al 50%, y se mantuvieron en una estufa a 28 ºC. La experiencia del periodo 2009-2010 se inició con 42 reinas (40 B. atratus y 2 B. bellicosus) y la del periodo 2010-2011 con 89 reinas (82 B. atratus y 7 B. bellicosus). El 21,5 y 30,3% de las reinas en la primera y segunda experiencia respectivamente, tuvieron al menos una obrera. La mayor pérdida de reinas se constató en el periodo transcurrido desde la introducción de la reina en la caja hasta el comienzo de la oviposición (64,3 y 53,9% para la primera y segunda experiencia, respectivamente). Los resultados obtenidos en estas experiencias a pequeña escala se encuentran en el rango de los reportados en condiciones similares para otras especies de abejorros<hr/>Bumblebees (Bombus) are excellent pollinators that contribute to the maintenance of many ecosystems and commercial crop production. Commercial rearing of bumblebees has been performed for 30 years with some Eurasian and Northamerican species. Uruguay has two native bumblebees: Bombus atratus y B. bellicosus, whose artificial rearing is considered difficult. During the spring and summer of 2009-2010 and 2010-2011 breeding experiments were performed with both species of bumblebees. Experiences started with mated queens recently emerged from hibernation captured during spring. Queens were placed in wooden boxes of 5x10x10 cm with a pollen ball of 1.5-2 cm diameter and sugar syrup 50%, and were kept in an oven at 28 ºC. The 2009-2010 experience started with 42 queens (40 B. atratus and 2 B. bellicosus) and the 2010-2011 experience with 89 queens (82 B. atratus and 7 B. bellicosus). The 21.5 and 30.3% of the queens in the first and second experience respectively, had at least one worker. The greatest loss of queens was found in the period from the introduction of the queen in the box until the onset of oviposition (64.3 and 53.9% for the first and second experience, respectively). Results obtained in these small scale experiences are in the range of those reported under similar conditions for other bumblebee species <![CDATA[Residues in Orange Fruits of Postharvest Application of Imazalil and its Effect in Green Mold Control]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482013000200009&lng=en&nrm=iso&tlng=en El control del moho verde (causado por el hongo Penicillium digitatum) en las plantas de empaque de cítricos de Uruguay se basa principalmente en el uso del fungicida imazalil (IMZ). La aplicación continuada de este fungicida generó un aumento en la frecuencia de cepas resistentes y, por tanto, de la dosis del fungicida utilizada. El objetivo del presente trabajo fue determinar la residualidad del fungicida IMZ durante el almacenamiento refrigerado de las variedades de naranja (Citrus sinensis [L.] Osbeck) Washington Navel y Valencia y su relación con el control del moho verde. Para ello, frutos de naranja var. Valencia fueron artificialmente inoculados con los aislamientos de P. digitatum sensible y resistente a IMZ y frutos de naranja var. Washington Navel solo con el aislamiento resistente. Luego de 18-20 h, los frutos fueron tratados con Imazalil a 500 y 1000 mg kg-1 aplicado en solución acuosa solo o en combinación con bicarbonato de sodio (BCS) al 3%. Con la aplicación de la cera se aplicó IMZ a una concentración de 3000 mg kg-1. Las variables analizadas fueron la incidencia del moho verde y el nivel de residuo del fungicida imazalil. Las evaluaciones fueron realizadas luego de 12, 19, 26 y 33 días de almacenamiento en frío y luego de siete días de vida comercial. En naranjas de la variedad Washington Navel, el residuo de IMZ fue menor a 2,0 mg kg-1 en todos los tratamientos, tanto aplicado en solución a 20 ºC ó 50 ºC como solo o en mezcla con BCS. La aplicación de IMZ en la cera determinó un nivel de residuos mínimo sobre la fruta de 2,48 mg kg-1y se mantuvo alto hasta el final del período de evaluación. En la variedad Valencia, los residuos de IMZ fueron menores a 0,70 mg kg-1 para dosis de 1000 mg kg-1 y se duplicaron con la aplicación a 50 ºC; mientras que los residuos de la aplicación de IMZ en cera fueron siempre mayores a 3,0 mg kg-1. En ninguna de las variedades el aislamiento resistente a IMZ fue controlado, aún con niveles de residuos de IMZ superiores a 3,0 mg kg-1. En cambio el aislamiento sensible fue controlado con un residuo promedio de IMZ superior a 2,0 mg kg-1 o cuando el fungicida fue combinado con BCS<hr/>The control of green mold (caused by the fungus Penicillium digitatum) in citrus packinghouses is mainly based on the use of the fungicide imazalil (IMZ). Continued application of this fungicide caused an increase in the frequency of resistant strains, and therefore an increase in the dosage of the fungicide used. The objective of this work was to determine the IMZ fungicide residue during refrigerated storage of varieties of orange (Citrus sinensis [L.] Osbeck) cultivars Washington Navel and Valencia and its relation with green mold control. Orange fruits var. Valencia were artificially inoculated with both IMZ sensitive and IMZ resistant P. digitatum isolates while Washington Navel fruit was inoculated only with the resistant isolate. After 18-20 hours, the fruit was treated with 500 or 1000 mg. g-1 IMZ, either alone or combined with sodium bicarbonate (SBC) at 3%. The application of the wax included IMZ at 3000 mg.kg-1. The variables analyzed were green mold incidence and IMZ residue on the fruit. The fruit was evaluated at 12, 19, 26 and 33 days after storage and after seven days of shelf life. For Washington Navel oranges, residual IMZ was below 2.0 mg kg-1 for all treatments, applied in solution at 20 ºC or 50 ºC, alone or mixed with SBC. IMZ wax application resulted in a minimum residue level of 2.48 mg kg-1 and remained high until the end of the evaluation period. For Valencia oranges, residual IMZ was below 0.70 mg kg-1 for a 1000 mg.kg-1 dosis, and doubled when applied at 50 ºC, whereas residual IMZ in wax application was always higher than 3.0 mg kg-1. IMZ resistant isolate was not controlled in any variety, even with residual IMZ levels above 3.0 mg kg-1. Sensitive isolate was effectively controlled, instead, with an average 2.0 mg kg-1 of IMZ residue, or when the fungicide was combined with SBC. <![CDATA[Evaluation of Field Peas as Food for Fattening Pigs]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482013000200010&lng=en&nrm=iso&tlng=en Se realizaron dos experimentos con el objetivo de evaluar la arveja forrajera como alimento para cerdos, estudiando tres dietas isoproteicas e isoenergéticas: D0: testigo; D20: con 20% de arveja; D40: con 40% de arveja. El experimento I fue una prueba de digestibilidad y metabolismo en vivo utilizando 12 cerdos machos de 40 kg, determinando coeficiente de digestibilidad aparente (CDa) de MS, MO, PC y EB, valor biológico y valor proteico de las dietas. El experimento II fue una prueba de desempeño individual con 24 cerdos entre 50-110 kg de peso. Se evaluaron: velocidad de crecimiento (VC); consumo de alimento (CA) e índice de conversión (IC). Los cerdos fueron faenados con 110 ± 2 kg determinando rendimiento, largo, espesor de grasa dorsal y porcentaje de cortes carniceros. Se utilizó un diseño de parcelas al azar constituyendo cada animal la unidad experimental. Los resultados fueron analizados estadísticamente mediante ANAVA al 1 y 5%. No se observaron diferencias en el CDa de los nutrientes entre tratamientos. No se observaron diferencias para los parámetros de desempeño. Los resultados de carcasa y rendimiento en cortes no presentaron diferencias entre tratamientos. Se concluye que la arveja es un alimento adecuado para incluir en las dietas de cerdos.<hr/>Two experiments were conducted to evaluate field peas as a food for pigs. The study was made on three isoproteic and isoenergetic diets: D0: control diet without peas, D20: with 20% of peas; D40: with 40% of peas. The experiment I consisted of a digestibility and metabolism test in vivo, with 12 male pigs of 40 kg, determining apparent digestibility coefficient (ADC) of DM, OM, CP and GE, biological value and net protein of diets. Experiment II was a performance test with 24 pigs in the period from 50 to 110 kg. Daily gain (DG), feed intake (FI) and feed conversion ratio (FCR) were evaluated. The pigs were slaughtered at 110 ± 2 kg determining dressing percentage, carcass length, backfat thickness and percentage of commercial cuts. A randomized plot design was used, constituting each animal the experimental unit. The results were statistically analyzed using ANOVA at 1 and 5%. There were no significant differences between treatments in the ADC of nutrients. No differences were observed between treatments for the performance parameters. The results of carcass and cuts yield did not differ between treatments. It is concluded that the field pea is a suitable food to include in pig diets. <![CDATA[Energy Efficiency of Dairy Systems in Uruguay]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482013000200011&lng=en&nrm=iso&tlng=en Reducir el consumo de energía fósil y aumentar la eficiencia energética de los predios agropecuarios resulta en ventajas ambientales y económicas. El objetivo de este trabajo fue analizar sistemas de producción de leche desde el punto de vista energético, para identificar las principales variables que inciden en la eficiencia energética y consumo de energía fósil, a través de un modelo de entradas y salidas. El modelo incluyó como entradas los costos energéticos de alimentos, mano de obra, electricidad, agroquímicos, combustibles y maquinaria, y como salidas la producción de leche y carne. Se analizó una base de datos de 30 predios lecheros del sur de Uruguay, remitentes a la Cooperativa Nacional de Productores de Leche (Conaprole), organizados en tres estratos en base a su productividad de leche por hectárea. El uso de energía fósil para producir un litro de leche fue de 2,40; 3,63 y 3,80 MJ.L-1 para los estratos de productividad bajo, medio y alto respectivamente (P<0,01). Los promedios de eficiencia energética fueron 1,40; 0,90 y 0,86 para los mismos estratos (P<0,01). La energía fósil de los agroquímicos y los combustibles representó más del 80% de la energía consumida para los tres estratos. A mayor porcentaje de concentrado en la dieta, menor fue la eficiencia energética (P<0,01). Estos resultados sugieren la existencia de una relación negativa entre la intensificación productiva y eficiencia energética<hr/>Reducing fossil fuel consumption and increasing energy efficiency of agricultural systems may result in environmental and economic benefits. The aim of this study was to analyze dairy production systems from an energy perspective, to identify the main variables affecting energy efficiency and fossil energy consumption, through a model of inputs and outputs. The model included as inputs energy costs of food, labor, electricity, agrochemicals, fuels and machinery, and as outputs dairy and meat production. We analyzed a database of 30 dairy farms from southern Uruguay, from the Cooperativa Nacional de Productores de Leche (Conaprole), organized in three strata based on their dairy productivity per hectare. The fossil energy use was 2.40, 3.63 y 3.80 MJ.l-1 for productivity strata low, medium and high respectively (P<0.01). Energy efficiency averages were 1.40, 0.90 y 0.86 for the same strata (P<0.01). Fossil energy of agrochemicals and fuel accounted for more than 80% of the energy consumed in the three strata. The greater the percentage of concentrate in the diet, the lower energy efficiency (P<0.01). These results suggest the existence of a negative relationship between the intensification of dairy production and energy efficiency. <![CDATA[Morphogenetic and Structural Variables in Five Cultivars of <i>Lolium sp</i>.]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482013000200012&lng=en&nrm=iso&tlng=en Se cuantificaron variables morfogenéticas: tasas foliares de elongación (TEF), senescencia (TSF), aparición foliar (TAF) y vida media foliar (VMF), y variables estructurales (número y largo de hojas por macollo y densidad de macollos) en cultivares de Lolium sp.: INIA Titán (Titán), INIA Cetus (Cetus), Conker (Conker), Maverick Gold (Maverick) y Dominó (Dominó). El objetivo fue evaluar si los cultivares diferían en estas variables, su respuesta a la temperatura y la utilidad de caracterizarlos para definir manejos apropiados para cada pastura. Se ajustaron modelos de regresión lineales de los flujos foliares con las temperaturas promedio diarias. Se evaluaron modelos cuadráticos cuando los modelos lineales no eran significativos. Se realizaron análisis de varianza de las variables para todo el período experimental (julio a setiembre) y las medias fueron separadas por el test de Tuckey (p&le;0,05). En función del filocrón Conker y Maverick fueron materiales de alto recambio foliar, con altas TEF que permitirían alcanzar rápidamente el índice de área foliar (IAF) óptimo, con VMF menor y TSF mayores por lo que estos cultivares estarían más adaptados a defoliaciones frecuentes. Esto se asoció a una mayor densidad de macollos (no significativo estadísticamente). Los cultivares tetraploides Dominó y Titán se ubicaron en el otro extremo, con menor densidad de macollos, TAF, TEF y TSF y mayor VMF, por lo que se adaptarían a pastoreos menos frecuentes. Cetus presentó un comportamiento intermedio en las variables morfogenéticas<hr/>Morphogenetic variables: leaf elongation rate (TEF), leaf senescence rate (TSF), leaf appearance rate (TAF) and leaf lifespan (VMF), and structural variables (number and leaves length per tiller and tiller density) were estimated on cultivars of Lolium sp.: INIA Titán (Titán), INIA Cetus (Cetus), Conker (Conker), Maverick Gold (Maverick) and Dominó (Dominó). The objective was to evaluate if the cultivars were different in these variables, response to temperature, and the usefulness of characterizing each cultivar, in order to define the appropriate management for each sward. Lineal regression models were adjusted between leaf tissues fluxes and daily mean temperature. Quadratics´ models were evaluated, if showed no significant lineal regression. Analysis of variance was made for the different variables for the experimental period (July to September) and means were compared to Tuckey´s test (p&le;0.05). According the phyllochron, Conker and Maverick were cultivars with rapid leaf turnover, with high TEF, that would reach quickly the optimal leaf area index (LAI), with a lower VMF and a higher TSF. This was associated with a higher tiller density (not statistically significant) and therefore these cultivars would be more adapted to frequent defoliation. Tetraploid cultivars Dominó and Titán stood at the other end, with a lower density of tillers, TAF, TEF y TSF, and a higher VMF, so they would be adapted to less frequent grazing. Cetus presented an intermediate behaviour for morphogenetic variables. <![CDATA[Landscape Management for Sustainable Supplies of Bioenergy Feedstock and Enhanced Soil Quality]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482013000200013&lng=en&nrm=iso&tlng=en Agriculture can simultaneously address global food, feed, fiber, and energy challenges provided our soil, water, and air resources are not compromised in doing so. Our objective is to present a landscape management concept as an approach for integrating multiple bioenergy feedstock sources into current crop production systems. This is done to show how multiple, increasing global challenges can be met in a sustainable manner. We discuss how collaborative research among USDA-Agricultural Research Service (ARS), US Department of Energy (DOE) Idaho National Laboratory (INL), several university extension and research partners, and industry representatives [known as the Renewable Energy Assessment Project (REAP) team] has led to the development of computer-based decision aids for guiding sustainable bioenergy feedstock production. The decision aids, known initially as the «Corn Stover Tool» and more recently as the «Landscape Environmental Assessment Framework» (LEAF) are tools designed to recognize the importance of nature&rsquo;s diversity and can therefore be used to guide sustainable feedstock production without having negative impacts on critical ecosystem services. Using a 57 ha farm site in central Iowa, USA, we show how producer decisions regarding corn (Zea mays L.) stover harvest within the US Corn Belt can be made in a more sustainable manner. This example also supports REAP team conclusions that stover should not be harvested if average grain yields are less than 11 Mg ha-1 unless more balanced landscape management practices are implemented. The tools also illustrate the importance of sub-field management and site-specific stover harvest strategies<hr/>La agricultura puede abordar simultáneamente los desafíos de producción global de alimentos, forrajes, fibra y energía, siempre que los recursos suelo, agua y aire no se comprometan al hacerlo. Nuestro objetivo es presentar un concepto de gestión del paisaje como un enfoque para integrar múltiples fuentes de materia prima para bioenergía a los sistemas actuales de producción de cultivos. Esto se hace para mostrar cómo múltiples demandas globales pueden ser atendidas y resueltas de manera sostenible. Discutimos cómo la investigación colaborativa entre el servicio de investigación agrícola del USDA (ARS), el Laboratorio Nacional de Idaho del Departamento de Energía (DOE) de Estados Unidos (INL) (DOE), y varios socios de investigación y extensión de la Universidad, junto con representantes de la industria [conocidos como el equipo de proyecto de evaluación de energía renovable (REAP)] condujo al desarrollo de lineamientos informáticos para guiar la toma de decisiones en la producción sostenible de materia prima para generación de bioenergía. El producto conocido inicialmente como «herramienta de rastrojo de maíz» y más recientemente como «Landscape Environmental Assessment Framework (LEAF) está diseñado para reconocer la importancia de la diversidad de la naturaleza y por lo tanto, puede utilizarse para guiar la producción sostenible de materia prima, sin impactos negativos en los servicios de los ecosistemas críticos. Usando un predio agrícola de 57 hectáreas en Iowa central, USA, mostramos cómo las decisiones del productor sobre la cosecha de rastrojo de maíz (Zea mays L.), en el cinturón maicero de Estados Unidos, pueden hacerse en forma más sostenible. Este ejemplo también respalda las conclusiones del equipo REAP en cuanto a que no debe ser cosechado el rastrojo si los rendimientos medios de grano son menores de 11 Mg ha-1 a menos que se implementen prácticas más equilibradas de manejo del paisaje. La herramienta también ilustra la importancia de la gestión del subsuelo y de estrategias de cosecha del rastrojo específicas para cada lugar. <![CDATA[Corn Stover Harvest Strategy Effects on Grain Yield and Soil Quality Indicators]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482013000200014&lng=en&nrm=iso&tlng=en Developing strategies to collect and use cellulosic biomass for bioenergy production is important because those materials are not used as human food sources. This study compared corn (Zea mays L.) stover harvest strategies on a 50 ha Clarion-Nicollet-Webster soil Association site near Emmetsburg, Iowa, USA. Surface soil samples (0 to 15 cm) were analyzed after each harvest to monitor soil organic carbon (SOC), pH, phosphorus (P) and potassium (K) changes. Grain yields in 2008, before the stover harvest treatments were imposed, averaged 11.4 Mg ha-1. In 2009, 2010, and 2011 grain yields averaged 10.1, 9.7, and 9.5 Mg ha-1, respectively. Although grain yields after stover harvest strategies imposed were lower than in 2008, there were no significant differences among the treatments. Four-year average stover collection rates ranged 1.0 to 5.2 Mg ha-1 which was 12 to 60% of the above-ground biomass. SOC showed a slight decrease during the study, but the change was not related to any specific stover harvest treatment. Instead, we attribute the SOC decline to the tillage intensity and lower than expected crop yields. Overall, these results are consistent with other Midwestern USA studies that indicate corn stover should not be harvested if average grain yields are less than 11 Mg ha-1<hr/>El desarrollo de estrategias para utilizar biomasa celulósica para la producción de bioenergía permitiría utilizar recursos que no son fuente de alimento para el ser humano. Este estudio comparó estrategias de cosecha de rastrojo de maíz (Zea mays L.) en 50 ha ubicadas sobre la Asociación de suelos Clarion-Nicollet-Webster cerca de Emmetsburg, Iowa, Estados Unidos. Se analizaron muestras de suelo superficial (0 a 15 cm) después de cada cosecha para monitorear los cambios en el carbono orgánico del suelo (COS), pH, fósforo (P) y potasio ( K ). Los rendimientos de grano en 2008, antes de que se impusieran los tratamientos de cosecha de rastrojo, promediaron 11,4 Mg ha-1. En 2009, 2010 y 2011 los rendimientos de grano promediaron 10,1, 9,7 y 9,5 Mg ha-1, respectivamente. Aunque los rendimientos de grano después de impuestos los tratamientos fueron inferiores a los del 2008, no se encontraron diferencias significativas entre los tratamientos. Las tasas promedio de cuatro años de cosecha de rastrojo variaron entre 1,0 y 5,2 Mg ha- 1, lo que representó del 12 al 60% de la biomasa por encima del suelo. El COS mostró una leve disminución durante el estudio, pero el cambio no estuvo relacionado con los tratamientos de cosecha de rastrojo, sino con la intensidad de labranza y los menores rendimientos del cultivo. En general los resultados son consistentes con otros estudios obtenidos en el medio oeste de Estados Unidos, indicando que el rastrojo del maíz no debe cosecharse si los rendimientos medios de grano son menores a 11 Mg ha-1. <![CDATA[Outsourcing Labor in Uruguay: a Comparative Study of Rural Labor and Machinery Contractors]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482013000200015&lng=en&nrm=iso&tlng=en Debido al carácter estacional de la mayoría de las actividades agropecuarias, se produce en el sector una fuerte demanda de mano de obra y/o maquinaria en un período acotado y generalmente breve. Para hacer frente a estas necesidades, los empresarios rurales han implementado la tercerización de maquinaria y del factor trabajo, como estrategia desarrollada para la maximización de utilidades, procurando facilitar el manejo de la fuerza de trabajo: proveerse de ella, entrenarla, organizarla y disciplinarla, con el fin de hacerla rendir. Este proceso de tercerización se ve mediado por la figura del contratista rural. En el Uruguay existió el contratista desde los inicios de la ganadería, siendo la modalidad de organización laboral que se desarrolló con la esquila, a lo largo del siglo XX, aglutinando a los trabajadores en torno del «capataz de cuadrilla» primero y del «maquinista de esquila» después, configurándose lo que hoy conocemos como «contratistas laborales».En las últimas décadas, asistimos a un importante desarrollo de la tercerización a la luz de los procesos de flexibilización laboral y desregulación de la fuerza de trabajo. En tal sentido la forestación ha desarrollado formas organizativas del trabajo basadas en la tercerización de las diferentes labores del proceso de producción. Es en este marco que cobra fuerza la figura del «contratista de maquinaria». Empresario que obtiene contratos de servicio, por parte de las empresas forestales y/o agrícolas para desarrollar las actividades necesarias del/los cultivo/s y utiliza un considerable parque de maquinaria -operado por trabajadores asalariados especializados- para llevar adelante las mencionadas tareas. El presente trabajo trata de explorar si estos intermediarios -los contratistas laborales y los contratistas de maquinaria- son sujetos sociales diferentes (por su función, su conformación, etc.) o si se trata esencialmente de un mismo actor social ubicado en contextos diferentes. El conocimiento de este actor social es un elemento fundamental para la mejor comprensión de los mercados laborales rurales<hr/>Due to the seasonal nature of most agricultural activities, there is a strong demand for labor and/or machinery in a limited and brief period of time. To address these needs, rural entrepreneurs implemented the outsourcing of machinery and labor, as a strategy for profit maximization, seeking to facilitate the management of workforce: providing themselves with it, training it, organizing it, and disciplining it in order to make it pay. This outsourcing process is mediated by the figure of the labor contractor. In Uruguay labor contractors existed since the beginnings of stockbreeding, it was the way labor organization developed with the shearing along the twentieth century, bringing together workers along the «gang foreman» first and the «shearing machinist» after, constituting what is now known as «labor contractors». The recent decades we witnessed a significant development of outsourcing in light of the processes of labor flexibility and deregulation of the labor force. In this regard forestry has developed forms of labor organization based on the outsourcing of various tasks of the production process. In this context the role of the «machinery contractor» becomes stronger. This entrepreneur gets service contracts with forestry and/or agricultural companies to develop the activities connected to the crops, using a substantial fleet of machinery operated by specialized wage employees to carry out the tasks mentioned.This paper tries to explore whether these intermediaries -labor-contractors and machinery contractors- are different social subjects (by their function, conformation, etc.) or if it is essentially the same social actor located in different contexts. Knowledge of the social actor is central for a better understanding of rural labor markets <![CDATA[Technology as a Competitiveness Factor in Extensive Livestock Family Production Systems]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482013000200016&lng=en&nrm=iso&tlng=en Un 65% de los productores familiares tiene como rubro principal a la ganadería (DIEA-MGAP 2008), por lo cual resulta muy importante relevar la pertinencia de los trabajos de investigación de INIA y el impacto de las líneas de trabajo en ganadería, así como el nivel de aplicación que tienen en los sistemas de producción familiar. Este trabajo estudia la importancia que asignan a la tecnología los ganaderos familiares, en la región comprendida en un radio de 40 kilómetros de la ciudad de Tacuarembó. La investigación analiza la diversidad de estrategias que se registran en el territorio, y cómo el cambio técnico está operando en una región que ha sufrido importantes modificaciones con el advenimiento de nuevos rubros y formas de producción. Para lograr una complementariedad de técnicas que permitieran un abordaje más profundo del tema, se utilizaron metodologías cuantitativas y cualitativas. Las conclusiones del estudio muestran que existe una heterogeneidad de situaciones y que se está registrando un punto de inflexión en la evolución de estos sistemas, caracterizados por el manejo extensivo de recursos, a los que un nuevo contexto les genera incertidumbre sobre sus posibilidades de supervivencia. En este marco se analiza el rol que puede jugar la incorporación de tecnología como factor de competitividad<hr/>65% of family farms have as their main activity livestock production systems (DIEA-MGAP 2008), therefore it is very important to evaluate the relevance of the research done by the National Agricultural Research Institute (INIA), the impact of its lines of work in livestock production, and the application level of these technologies in household production systems. This study examines the attention family farmer&rsquo;s decision pay to technology within a radius of 40 kilometers from the city of Tacuarembó. The research analyzes the diversity of strategies that can be verified in the area, and how technical change is operating in a region that has undergone significant changes with the advent of new products and production systems. For properly achieving complementarity among techniques, which would allow a deeper approach to this subject, we used both quantitative and qualitative methodologies.The findings of this study show the diversity of situations, as well as the existence of a turning point in the evolution of family production systems, since the new context is generating uncertainty about their chances of survival. In this framework, the study examines the role of technology adoption as a factor of competitiveness <![CDATA[Characteristics of Horticultural Family Farms that Influence the Management of Property Information]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482013000200017&lng=en&nrm=iso&tlng=en El objetivo de la investigación fue identificar las características que influyen en el manejo de la información predial en explotaciones hortícolas familiares. El estudio involucró explotaciones familiares vinculadas a tres agrupaciones localizadas en Canelones, Uruguay. Se utilizó el enfoque sistémico para la caracterización de 101 productores con horticultura, partiendo de una encuesta telefónica realizada en el verano 2009/2010. Luego los productores se clasificaron en tres tipos en función de su toma de registros y uso de la información para iniciar el análisis. Se determinó que los factores motivadores del uso de la información de los registros fueron: el involucramiento de los jóvenes de la familia en la producción, los niveles de educación formal superiores de los titulares y de la familia, la naturaleza pluri-familiar y la asistencia técnica. También se destacó que dos de cada tres productores contaban con sus propios sistemas de registros (cuadernos de campo, computadoras). Se detectó que las principales informaciones consideradas para la toma de decisiones incluyen los resultados económicos y la disponibilidad de mano de obra familiar. En conclusión, el conocimiento de los factores motivadores y la información utilizada en la toma de decisiones abre un espacio para el trabajo participativo con productores para mejorar sus sistemas de información.<hr/>The objective of this research was to identify the characteristics that affect the farm information management in horticultural family farms. The study involved family farms related to three groups located in Canelones, Uruguay. Systemic approach was used for the characterization of 101 horticultural farmers, based on a telephone survey carried out in the summer 2009/2010. Then the farmers were classified into three types according to their records and use of the information to start the analysis. It was determined that the factors motivating the use of the information were: the involvement of young family members in the production, higher levels of formal education of the owners and family, the multi-family nature, and the technical assistance. It was also highlighted that two out of three farmers had their own systems of records (field notes, computers). It was found that the main information considered for decision making included the economic results and the availability of family labor. In conclusion, knowledge of the motivating factors and the information used in making decisions opens a space for participative work with the farmers to improve their information systems. <![CDATA[Dynamics and Competition in Uruguay: Economic Changes in the Last Decade]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482013000200018&lng=en&nrm=iso&tlng=en La agricultura uruguaya ha conocido cambios profundos en la última década, que han sido analizados por el Grupo Disciplinario de Economía Agraria de la Facultad de Agronomía. La pregunta problema fue: ¿qué factores inciden y cómo se explican los cambios recientes de la economía agrícola uruguaya? Se efectuó un análisis con base en información estadística del comportamiento de seis sectores productivos relevantes del Uruguay: ganadería vacuna, lechería, agricultura, arroz, forestación y citricultura. Estas seis actividades fueron estudiadas de acuerdo a cuatro hipótesis, asociadas la captación de la renta como excedente económico potencial. Las cuatro hipótesis que explican los cambios son: 1. La inserción de Uruguay en el mercado internacional y el elevado precio de los commodities, 2. La dinámica de la economía agrícola de Brasil y Argentina y su expansión al Uruguay, 3. La inversión y el cambio tecnológico, 4. Las políticas económicas, incluyendo las políticas sectoriales, y la estabilidad y seguridad institucional. Estas condicionantes han estimulado la innovación y el crecimiento, lo cual acarreó nuevas inversiones y cambios productivos que permiten generar nuevas ventajas competitivas<hr/>Uruguayan agriculture has met major changes the last decade, which have been analyzed by the Disciplinary Group of Agrarian Economy, School of Agronomy. The question was: which are the factors that have an impact, and what explains the recent changes in the Uruguayan agricultural economy? We performed an analysis based on statistical data of the behavior of six relevant productive sectors of Uruguay&rsquo;s agronomy: beef cattle, dairy, agriculture, rice, forestry and citrus, These six activities were studied according to four hypotheses that are related to the rent capture as a potential economic surplus. The four hypotheses that explain the changes are: 1. Demand of the international market and the high prices of the commodities, 2) The dynamics of Brazil and Argentina&rsquo;s agricultural economy and their expansion towards Uruguay, 3) Investment and technological change, 4) Economic policies and institutional stability and security. These factors resulted in productive innovations and growth, which generated new investment and productive changes, and promoted new competitive advantages <![CDATA[Agricultural Growth and Poverty Incidence Among Agriculture Dependent Rural Households. Changes and Continuities]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482013000200019&lng=en&nrm=iso&tlng=en En el Uruguay se ha instalado la idea de que el período de crecimiento económico ha permitido que la pobreza en general y en particular la pobreza en el ámbito rural ceda, alcanzando los niveles más bajos en varios años. Este trabajo se centra en los hogares rurales y agro-dependientes, profundizando el análisis de la relación entre el rendimiento económico acumulado del sector primario y la incidencia de la pobreza en las zonas rurales. El análisis se realiza en base a fuentes de datos secundarias: por un lado, se trabaja sobre las series de Producto Bruto Interno que reporta el Sistema de Cuentas Nacionales (SCN) para el período 1997-2009, y luego sobre las Encuestas de Hogares (EH) para el período de 2000 a 2009. El objetivo general del artículo es analizar las modificaciones en términos de crecimiento económico en tanto contexto para estudiar la evolución de la incidencia de la pobreza entre los hogares rurales y agro-dependientes. Las principales conclusiones son: 1. no ha habido cambios en la participación relativa de hogares con ingresos no agropecuarios entre 2000 y 2009, 2. la incidencia de la pobreza varía entre los diferentes tipos de hogares, 3. aunque los hogares rurales agro-dependientes los que están en peor situación relativa, son los que mejor sobrellevaron el período 2000-2006, en que se da un fuerte aumento de la pobreza<hr/>In Uruguay, it is widespread the conception that the period of economic growth has allowed a decrease in poverty in general, and a decrease particularly in poverty in rural areas, that would have reached the lowest levels in several years. This paper focuses on rural and agricultural dependent households, deepening the analysis of the relationship between the aggregate economic performance of the primary sector and the incidence of poverty in rural areas. The analysis is based on secondary data sources: on one hand, on the Gross Domestic Product series reported by the System of National Accounts (SCN ) for the 1997-2009 period, and then on the available Household Survey (EH) for the 2000-2009 period. The overall objective of the paper is to analyze the changes in terms of economic growth in both contexts for studying the evolution of the incidence of poverty among rural households. The main conclusions are: 1. there have been no changes in the relative share of households with farm income between 2000 and 2009, 2. the incidence of poverty varies among different types of households, 3. although agriculture dependent rural households are worse off relatively, they were the most resilient the period 2000-2006, in which there was a sharp increase in poverty