Scielo RSS <![CDATA[Agrociencia (Uruguay)]]> http://www.scielo.edu.uy/rss.php?pid=2301-154820120001&lang=en vol. 16 num. 1 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.edu.uy/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.edu.uy <![CDATA[Color Removal From Dried-lettuce Extracts When Nitrate is Determined]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482012000100001&lng=en&nrm=iso&tlng=en A nivel internacional la implementación de sistemas de control de la concentración de nitrato (NO3) en alimentos para humanos, obliga a contar con métodos de determinación que además de precisos, sean prácticos y económicos. En este trabajo se compararon dos métodos para la determinación de la concentración de nitratos en extractos de hojas secas de lechuga, el potenciométrico basado en el uso del electrodo de actividad específica, y el colorimétrico propuesto por Cataldo et al. (1975). Los valores obtenidos por colorimetría fueron 30% mayores a los obtenidos por potenciometría, diferencia originada por la interferencia que genera el color de los extractos. Cataldo et al. (1975) habían propuesto descontar la absorbancia del color del extracto a cada muestra para eliminar esa interferencia, pero solamente cuando los extractos eran obtenidos a partir de tejido fresco. Cuando utilizamos este procedimiento en extractos de tejido seco, la diferencia en la concentración de nitratos determinada por ambos métodos no fue estadísticamente significativa. El otro procedimiento evaluado para eliminar el color del extracto fue el agregado de carbón activado, que produjo resultados similares a los obtenidos con la cuantificación del blanco. El uso de carbón activado, sin embargo, resultó más simple, ya que no requiere utilizar un blanco para cada muestra.<hr/>There is an increasing trend in many countries towards the implementation of control measures to ensure low nitrate (NO3) levels of human food, therefore the methods used to measure nitrate concentration should be precise, practical and inexpensive. In this work two methods were evaluated to determine nitrate concentration in extracts of dry lettuce leaves, the potenciometric based on the electrode of specific activity and the colorimetric of Cataldo et al. (1975). Nitrate concentrations measured by colorimetry were 30% higher than those obtained by potenciometry, and this difference was due to the interference caused by the color of the extracts. Cataldo et al. (1975) suggested a procedure to avoid this interference which consisted in discounting the absorption of the extract before color development, using hence one blank per sample, but these authors considered that this procedure would only be needed for water extracts obtained from fresh samples. When this procedure was applied to dry-leaves extracts, the difference between the colorimetric and the potenciometric methods was statistically non-significant. The other procedure evaluated was the addition of activated carbon to the extract, which also eliminated this background absorbance. Although both procedures were equally effective in eliminating the background color of the extract, the use of activated carbon is recommended because it does not require the use of one blank per sample. <![CDATA[Sunflower: Response to Foliar Application of Boron in Southwest Coastal Uruguayan Soils]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482012000100002&lng=en&nrm=iso&tlng=en Si bien el área de siembra del cultivo de girasol (Helianthus annus L.) en Uruguay se redujo en la última década, se está promocionando la siembra de girasol para destinar el aceite a la producción de biodiesel. El girasol es un cultivo particularmente sensible a la deficiencia de boro (B) por lo cual el nutriente puede ser necesario para maximizar el rendimiento. En Argentina se ha encontrado respuesta a B foliar en girasol, pero no se dispone de información sobre el tema en Uruguay. Se instaló una serie de doce experimentos a campo en suelos representativos del litoral suroeste, cuya concentración de B osciló entre 0,45 y 1,19 m g-1. Los tratamientos consistieron en aplicaciones foliares de 300, 600 y 900 g ha-1 de B al estado de botón floral y un control. Ni el rendimiento ni el contenido de aceite mostraron aumentos significativos por la aplicación de boro. Sin embargo, en tres sitios el rendimiento disminuyó con la dosis de 900 g B ha-1 (P<0,10). Los resultados indican que los suelos usados en este estudio tendrían un suministro adecuado de B para el girasol. Se concluyó que es poco probable encontrar respuesta a B en este tipo de suelo y que de aplicarse una dosis preventiva ésta no debería exceder 340 g ha-1 de B para evitar riesgos de toxicidad.<hr/>Although the cropping area of sunflower (Helianthus annus L.) in Uruguay decreased during the last decade, sunflower crop is being promoted for biodiesel production. Sunflower production is known to be particularly sensitive to boron (B) deficiency, therefore the nutrient may be beneficial to maximize yields. Crop response to foliar applied B has been reported in Argentina but there is no information available in Uruguay. A set of twelve field experiments was carried out on soils typical of the southwestern region with a B concentration that varied between 0.45 and 1.19 m g-1. Boron treatments consisted of foliar applied B at 300, 600 and 900 g B ha-1 at flower bud stage plus a control. Boron application did not significantly increase grain yield or oil content. However, grain yield was reduced in three sites when B was applied at 900 g ha-1 (P<0.10). Results indicate that the soils of this study would have an adequate supply of B for sunflower. It was concluded that it is unlikely to find responses to B in this type of soil and a preventive application should not exceed 340 g B ha-1 to avoid the risk of toxicity. <![CDATA[Crop-pastures Rotations in Effects No-tillage, with Grazing, on Oligochaeta Communities]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482012000100003&lng=en&nrm=iso&tlng=en Los oligoquetos terrestres son importantes componentes de los agroecosistemas. Tienen efectos en la dinámica de la materia orgánica y los ciclos de nutrientes, en la estructura del suelo y en la diversidad y actividad de los niveles tróficos subordinados. El clima, el tipo de suelo, la topografía, la vegetación y las prácticas de manejo, determinan la composición de las comunidades. El objetivo de este trabajo fue evaluar el efecto de distintas intensidades de uso del suelo sobre los oligoquetos. En un experimento de larga duración con siembra directa y pastoreo en INIA Treinta y Tres &ndash; Unidad Experimental Palo a Pique se realizaron muestreos durante el año 2007. Los tratamientos considerados fueron: cultivo continuo (CC), rotación corta (RC), rotación larga (RL) y pradera permanente (PP). Predominaron tres especies, Aporrectodea caliginosa (Lumbricidae) y Eukerria stagnalis y Eukerria sp. (Ocnerodrilidae). El uso del suelo tuvo un efecto significativo sobre la composición de las comunidades. La mayor y menor densidad de Ocnerodrilidae se registró respectivamente en CC y PP. Aporrectodea caliginosa fue más y menos abundante en PP y CC. Los valores más altos y bajos de densidad de capullos y de la relación adultos/inmaduros correspondieron, respectivamente a PP y CC. Para todas las variables consideradas en RL y RC, se registraron valores intermedios. La composición específica de las comunidades de oligoquetos, así como la relación adultos/inmaduros y el número de capullos reflejaron el impacto que producen distintas intensidades de uso del suelo en siembra directa con pastoreo sobre el contenido de carbono orgánico y la densidad aparente del suelo.<hr/>Terrestrial oligochaetes are important components in agroecosystems. They have effects on the dynamics of organic matter, nutrient cycling, soil structure and in the diversity and activity of subordinated trofics levels. Climate, soil, topography, vegetation, and management practices affect communities&acute;composition. The objective of this study was to evaluate the effect of different soil use intensities on earthworms&acute; communities. Oligochaeta were evaluated during 2007 in a long-term experiment, located in INIA Treinta y Tres &ndash; Palo a Pique Experimental Unit. The treatments considered were: continuous agriculture, short rotation, long rotations of crops and pastures, and permanent pasture. Three species predominated: Aporrectodea caliginosa (Lumbricidae), Eukerria stagnalis and Eukerria sp. (Ocnerodrilidae). Soil use had significant effects on the Oligochaeta communities&rsquo; composition. The highest and lowest Ocnerodrilidae densities were found in continuous agriculture and permanent pasture, respectively. A. caliginosa was less and more abundant in permanent pasture and continuous agriculture respectively. The highest and lowest densities of inmatures and cocoons corresponded to permanent pasture and continuous cropping. Short and long rotations had intermediate values for all variables considered. Oligochaeta communities&rsquo; composition, as well as adults/inmatures ratio, and cocoons counts, reflected the impact of different soil use intensities for no-till and grazed soils on organic carbon content and soil bulk density. <![CDATA[<b>Color and b-carotene Content in Sweet Potatoes, Raw and Cooked, Stored in Uruguay</b>]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482012000100004&lng=en&nrm=iso&tlng=en En Uruguay el boniato (Ipomoea batata, Lam.) es una de las hortalizas de uso común en la alimentación de la población. En estos últimos diez años ha habido un cambio en las variedades disponibles en el mercado con diferentes características agronómicas, de conservación y calidad, siendo de interés revalorizar la producción local desde el punto de vista nutricional. El objetivo de este trabajo fue estudiar la evolución del peso específico, sólidos solubles totales, color de pulpa (L*, hue, Croma), contenido de materia seca y b-carotenos en pulpa cruda y cocida de cinco cultivares de boniatos. Los materiales genéticos evaluados en cuatro momentos de la conservación (abril, junio, julio y setiembre) fueron INIAArapey, Beauregard, INIAE9227, MoradaCRS y MoradaBlanco. Los cultivares INIAE9227 y Beauregard, con pulpa anaranjada, cocidos, tuvieron el mayor contenido de b-carotenos en el período estudiado (12,17 y 8,59 mg/100 g peso fresco respectivamente). Los otros cultivares cocidos, con valores que oscilan entre 0,20 a 0,34 mg b-carotenos /100 g peso fresco, no se diferenciaron entre sí . Se encontró una alta correlación (r=0,89) en las muestras cocidas entre el tono de color anaranjado y el contenido de b-carotenos. El consumo de 100 g de pulpa cocida de INIAE9227 y Beauregard estaría aportando al menos el 80% del requerimiento diario de b-carotenos de un adulto y 1,7 a 2,5 veces el requerimiento diario de un niño.<hr/>In Uruguay, the sweet potato (Ipomoea batata, Lam.) is a commonly used vegetable in the diet of the population. In the last ten years there has been a change in the varieties available in the market with different agronomic, conservation and quality characteristics, being of interest to revalue the local production from the nutritional point of view. The aim of this work was to study the evolution of specific gravity, total soluble solids, pulp color (L *, Hue, Croma), dry matter and b-carotene in raw and cooked pulp of five cultivars of sweet potatoes. The genetic material evaluated in four moments of conservation (April, June, July and September) were INIAArapey, Beauregard, INIAE9227, MoradaCRS and MoradaBlanco. INIAE9227 and Beauregard varieties (organge pulp), when cooked, had the highest content of b-carotene during the study period (12.17 and 8.59 mg/100 g fresh weight respectively). The other cultivars, with values ranging from 0.20 to 0.34 mg b-carotene /100 g fresh weight, did not differ among themselves when cooked. There was high correlation (r = 0.89) in cooked samples between orange tone and content of b-carotene. An intake of 100 g of cooked orange pulp cultivars, Beauregard and INIAE9227, would provide at least 80% of the daily requirement of b-carotene of and adult and 1.7 to 2.5 times the daily requirement of a child <![CDATA[<b>Evaluation of the Response to <i>Peronospora Destructor </i>(Berk.) Casp. in Local Onion Germplasm in Uruguay</b>]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482012000100005&lng=en&nrm=iso&tlng=en El mildiú causado por Peronospora destructor constituye una de las enfermedades de mayor importancia económica en la producción de cebolla. El objetivo de este trabajo fue identificar fuentes de resistencia en el germoplasma local de cebolla. Se realizaron ensayos a campo en 2007 y 2008 en los que se evaluaron en total 40 materiales genéticos. La incidencia de P. destructor se evaluó semanalmente, se ajustó una ecuación logística a los datos y se calculó el Área debajo de la Curva de Progreso de la Enfermedad (AUDPC). En 2007, el germoplasma local mostró diversidad en la incidencia de la enfermedad (3 a 99%), en la severidad (7 a 40% del área foliar afectada) y en el AUDPC. En 2008, los materiales evaluados también mostraron diferencias, aunque de menor magnitud. Se encontró relación entre el ciclo fenológico y la resistencia. El grupo de accesiones de día largo presentó mayor resistencia que los grupos de día intermedio y de día corto. Esto podría ser el resultado de factores de resistencia específicos presentes en el germoplasma de día largo, o de diferencias fisiológicas relacionadas al estado de desarrollo que condicionan la susceptibilidad al patógeno. En 2008, la evolución de la enfermedad fue muy variable. La incidencia de P. destructor cayó bruscamente en una evaluación, y subió a la semana siguiente hasta 100% de las plantas para varias accesiones. La diversidad observada en la respuesta a P. destructor confirma el potencial del germoplasma local para ser usado como fuente de resistencia en el mejoramiento de cebolla.<hr/>Downy Mildew (DM) caused by Peronospora destructor is one of the most economically important diseases in onion production. This research aimed to identify sources of resistance to DM in local onion germplasm. Field trials were conducted in 2007 and 2008 in order to evaluate a total of 40 genetic materials. The incidence of P. destructor was assessed weekly, a logistic equation was adjusted to the data, and the Area Under Disease Progress Curve (AUDPC) was calculated. In 2007, local germplasm showed differences in the proportion of diseased plants (3 to 99%), in severity (7 to 40% of total leaf area was affected) and AUDPC. In 2008, the materials tested showed differences as well, but smaller than in 2007. Resistance and phenological cycle were related. The group of long day accessions showed higher resistance than the groups with intermediate and short-day accessions. This behavior could involve specific resistance factors present in the germplasm of long day, or could be the result of physiological differences related to the stage of development that determine susceptibility to the pathogen. In 2008, evolution of disease was very variable. The incidence of P. destructor fell sharply on an assessment, and the following week rose to 100% of the plants for several accessions. Diversity observed in the response to P. destructor supports the potential value of local germplasm to be used as source of resistance in onion improvement. <![CDATA[Effect of Heat Treatment on Quality of Refrigerated Fresh-cut Cherry Peppers]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482012000100006&lng=en&nrm=iso&tlng=en Se estudió el efecto de la aplicación de un tratamiento térmico (55 &ordm;C/60 s) sobre la evolución de parámetros de calidad de pimientos (Capsicum annuum, L. cv cherry) frescos cortados (descorazonados) almacenados durante 15 días a 10 &ordm;C en bandejas de polietileno tereftalato (PET) cristalinas cubiertas con film de PVC. Durante ese período se evaluó la apariencia general de los frutos, el desarrollo de hongos, la actividad respiratoria, la acidez titulable, el pH y el contenido de azúcares totales. Los resultados mostraron que los pimientos tratados térmicamente presentaron mejor apariencia general y menor incidencia de hongos que los frutos control al final del almacenamiento. Inmediatamente después del tratamiento térmico, no se encontraron diferencias entre los valores de actividad respiratoria de los frutos control y tratados. Sin embargo, los pimientos tratados mostraron menor actividad respiratoria que los controles durante el almacenamiento. El tratamiento térmico no afectó la acidez ni el pH, y los valores de azúcares totales fueron ligeramente menores que en los frutos control. Concluyendo, el tratamiento a 55 &ordm;C/60 s redujo el ataque por hongos y mantuvo la calidad de pimientos cherry descorazonados durante el almacenamiento a 10 &ordm;C.<hr/>The effect of applying a heat treatment (55 &ordm;C for 60 s) on the evolution of quality parameters of fresh-cut (without the core) peppers (Capsicum annuum, L. cv cherry) stored for 15 days at 10 &ordm;C in crystal polyethylene terephthalate (PET) trays covered with PVC film was studied. During this period, general appearance of the fruit, development of fungi, respiration rate, titratable acidity, pH and total sugar content were evaluated. Results showed that treated samples displayed a better general appearance and lower fungal decay than control fruit at the end of storage. Immediately after heat treatment, no differences in respiration rate values between control and treated fruit were found. However, treated peppers displayed lower respiratory activity than controls during storage. The heat treatment did not affect acidity and pH, and total sugar values were slightly lower than in control fruit. We conclude that treatment at 55 &ordm;C for 60 s reduced fungal attack and maintained de-cored cherry peppers quality during storage at 10 &ordm;C. <![CDATA[Fruit Quality and Consumer Liking of Different Strawberry Cultivars]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482012000100007&lng=en&nrm=iso&tlng=en El sistema de producción de frutilla en el litoral norte de Uruguay está basado en micro y macrotúneles, con el objetivo de producir fruta durante otoño, invierno y primavera. El objetivo del programa de mejoramiento de INIA es contar con variedades adaptadas a las condiciones ambientales, resistentes a enfermedades y plagas, de alta calidad, sabor y vida postcosecha. El objetivo del trabajo consistió en la evaluación de calidad de fruta de seis cultivares de frutilla (INIA Yvahé, INIA Guenoa, Yurí, Earlibrite, SGK50.4 y SGJ37.2) durante la estación productiva y la evaluación sensorial de los tres cultivares INIA disponibles en el mercado. Se trabajó con tres repeticiones por cultivar, evaluando calidad externa e interna en cosecha para cada fecha considerada (junio, setiembre y octubre). Se seleccionaron tres cultivares (INIA Yvahé, INIA Guenoa, Yurí) para su evaluación sensorial con consumidores en la cosecha de octubre. Yurí destacó por su calidad de fruta, siendo el cultivar más firme en todas las fechas de cosecha (20-55%). Respecto a la evaluación sensorial, los tres cultivares alcanzaron altos puntajes de aceptabilidad global. De acuerdo a la percepción de los consumidores, existieron claras diferencias en las características sensoriales de los cultivares, principalmente en su dulzor, acidez, tamaño, firmeza y forma. Yurí fue percibido por los consumidores como más dulce y firme que INIA Guenoa e INIA Yvahé. Es posible concluir que existen diferencias significativas en la calidad de fruta obtenida en función de la época de cosecha y que los cultivares evaluados tienen amplia aceptación por los consumidores uruguayos.<hr/>The strawberry production system in the north of Uruguay is primarily done under low and high tunnels with the objective of obtaining fruit during autumn, winter and spring. The aim of INIA&rsquo;s breeding program is to obtain varieties adapted to local environmental conditions, resistant to pests and diseases, with high fruit quality, good flavour and extended postharvest life. The aim of this work was to evaluate fruit quality of six strawberry cultivars (INIA Yvahé, INIA Guenoa, Yurí, Earlibrite, SGK50.4 and SGJ37.2) throughout harvest season and the sensory evaluation of the three INIA cultivars available in the market. Three replicates per cultivar were analyzed at harvest for external and internal quality for each date considered (June, September and October). Three cultivars were selected (INIA Yvahé, INIA Guenoa, Yurí) for sensory evaluation with consumers in the October harvest. Yurí showed the highest fruit quality, being the cultivar with the higher fruit firmness throughout harvest season (20-55 % ). The three selected cultivars showed high consumer overall and flavour acceptability scores. According to consumer&rsquo;s perception, clear differences on sensory attributes existed between cultivars, mainly in sweetness, acidity, size, firmness and shape. Yurí was perceived by consumers sweeter and firmer than INIA Guenoa and INIA Yvahé. It is possible to conclude that fruit quality is dependent on harvest date and that the cultivars considered were highly accepted by Uruguayan consumers. <![CDATA[Emerging Chemical Agents for Microbiological Control of Tatsoi Sprouts]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482012000100008&lng=en&nrm=iso&tlng=en La industria de procesado mínimo en fresco manifiesta un creciente interés por las ensaladas tipo &laquo;baby&raquo; en base a brotes hortícolas como el Tatsoi. Estas hortalizas deben desinfectarse utilizando métodos químicos y/o físicos que permitan mantener bajos los niveles de microorganismos durante su vida útil. Actualmente, se estudian nuevos desinfectantes químicos, sustitutivos de los derivados del cloro, más respetuosos con el ambiente y la salud humana. En este trabajo se estudió la efectividad microbiológica del ácido ascórbico (AA) a 30 y 60 mg L-1 y dióxido de cloro (ClO2) a 7 y 10,5 mg L-1, utilizando como testigos hipoclorito de sodio (NaClO) a 150 mg L-1 y agua. El material vegetal se lavó mediante inmersión durante dos minutos en los desinfectantes, se enjuagó un minuto con agua a 5 &ordm;C, se centrifugó y 30 g de brotes fueron envasados en tarrinas que se almacenaron a 5 &ordm;C durante ocho días. Los recuentos más bajos de mesófilos (6,2 log ufc g-1), psicrótrofos (4,8 log ufc g-1) y enterobacterias (3,5 log ufc g-1) se lograron utilizando AA a 60 mg L-1. Las levaduras presentaron un crecimiento inferior a 3,4 log ufc g-1 al utilizar NaClO o ClO2 a 10,5 mg L-1. Por tanto, AA y ClO2, a las concentraciones de 60 mg L-1 y 10,5 mg L-1 respectivamente, se comportaron como buenos sustitutos del NaOCl, capaces de controlar el crecimiento microbiano y mantener la vida útil de brotes de Tatsoi a 5 &ordm;C durante ocho días sin afectar la calidad sensorial del producto.<hr/>The fresh-cut industry shows a growing interest in fresh &laquo;baby&raquo; salads based on vegetable sprouts as Tatsoi. These vegetables should be disinfected using chemical and/or physical methods to maintain low microorganisms levels during their life. Nowadays, new chemical disinfectants substitutes to chlorine derivatives, more respectful of the environment and human health, are in study. In this work, the microbiological effectiveness of ascorbic acid (AA) at 30 and 60 mg L-1, chlorine dioxide (ClO2) at 7 and 10.5 mg L-1 were studied. As control sodium hypochlorite (NaClO) at 150 mg L-1 and water were used. The plant material was washed by immersion for two minutes in the disinfectant, rinsed with water one minute at 5 &deg;C, centrifuged, and 30 g of sprouts were packed in trays that were stored at 5 &deg;C for eight days. The lower counts of mesophilic (6.2 log cfu g-1), psychotrophics (4.8 log cfu g-1) and Enterobacteriaceae (3.5 log cfu g-1) were achieved using AA to 60 mg L-1. Yeasts had a lower growth than 3.4 log cfu g-1, using NaClO or ClO2 at 10.5 mg L-1. Therefore, AA and ClO2, at concentrations of 60 and 10.5 mg L-1, behaved as good substitutes for NaOCl, capable of controlling microbial growth and maintain the life of Tatsoi sprouts at 5 &deg;C for eight days without affecting sensory quality of the product. <![CDATA[<b>Seed Production of Annual Carrots (<i>Daucus carota L.) </i>in South Uruguay</b>]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482012000100009&lng=en&nrm=iso&tlng=en Se caracterizó la producción de semilla de poblaciones locales (PL) de zanahorias anuales mediante estudios de casos, entrevistando a once productores familiares y seguimiento de nueve cultivos semilleros. Las PL son multiplicadas por períodos de 15 a 45 años. Predomina la selección de raíces por color externo naranja, forma cilíndrica, punta redondeada e inserción fina del tallo. El 27% selecciona por color interno naranja. Las raíces se plantan entre agosto y principios de setiembre. El 27% usa fertilizante químico y el 55% abono orgánico. Plantan entre 31000 y 39200 raíces/ha a distancias entre 25 y 35 cm. No conducen las plantas. No consideran distancias de aislamiento ni colocan colmenas. La cosecha es escalonada entre mediados diciembre y mediados de enero, priorizando las umbelas grandes. El 73% guardan las umbelas sin trillar en bolsas colgadas, y el 27% guarda la semilla trillada. Conservan la semilla hasta tres años. Los principales problemas identificados en los semilleros fueron pulgones, fallas de plantas, podredumbre de raíz, vuelco y disminución de germinación de la semilla durante el almacenamiento. El número promedio de umbelas por planta fue uno en el orden primario, 10 en el secundario y 18 en el terciario. La producción promedio de semillas por planta fue 55 g, con valores extremos entre 30 y 87g, correspondiendo el 16% al orden primario, 68% al secundario y 16% al terciario. El peso de mil semillas fue 2,1; 1,7 y 1,6 g y el porcentaje de germinación de 86, 82 y 77% para cada uno de los tres órdenes<hr/>Seed production of annual carrot landraces (L) was characterized through case studies, interviewing eleven family farmers and evaluating ten seed producing fields. L were multiplied for 15 to 45 years. Most farmers select roots by external orange color, cylindrical shape, round tip and narrow insertion of the leafy top. 27% select by inner orange color. The roots are planted between August and early September. Among these farmers, 27% apply chemical fertilizers and 55% organic amendments. They plant 31000 to 39200 plants per hectare, at distances between 25 to 35 cm. Plants grow freely (not tutored). They do not consider isolation distances and do not place hives. The larger umbels are harvested between mid-December and mid-January. Most farmers (73%) store umbels without threshing in bags hung up from the roof, whereas 27% of the farmers store threshed seeds. Seeds are stored up to three years. The main problems identified in the seed crops were aphids, plant loses, root rots, plant lodging, and decreasing seed germination during storage. The average number of umbels per plant was one as primary order, 10 as secondary order, and 18 as tertiary order. The average seed production per plant was 55 g, within a 30-87 g range, corresponding 16% for primary order, 68% for secondary and 16% for tertiary. Weight of 1000 seeds was 2,1 g, 1,7 g and 1,6 g, whereas germination percentage was 86, 82 and 77% respectively <![CDATA[Effect of Soil Solarization on Weed Emergence]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482012000100010&lng=en&nrm=iso&tlng=en Con el objetivo de evaluar el efecto de la solarización al suelo en el grado de disminución del banco de semillas de malezas anuales, se llevó adelante un experimento de campo en condiciones de suelo arcilloso. Se obtuvo una temperatura máxima media de 44,79 &deg;C a 5 cm y de 44,48 &deg;C a 20 cm de profundidad durante 30 días de enero. El gradiente térmico promedio durante la solarización entre la temperatura de suelo solarizado y la temperatura del aire fue de 14,8 &ordm;C. La solarización logró un efectivo control de malezas anuales hasta los 180 días post-solarización. La biomasa aérea de las malezas en el suelo solarizado fue significativamente menor que en el testigo sin solarizar.<hr/>In order to evaluate the effect of soil solarization over the reduction of the seed bank of annual weeds, a field experiment was carried out on clay soil conditions. The average maximum soil temperature was 44,79 &deg;C at 5 cm depth, while it reached 44, 48 &deg;C at 20 cm depth during 30 days in January. The average thermal gradient during the solarization between the solarized soil and the air was 14,8 &deg;C. Solarization was effective to control annual weeds up to 180 days post-solarization. Weed aerial biomass in solarized soil was significantly lower than in the control without solarization <![CDATA[Agronomic Performance and Quality of Local Carrot Population in South Uruguay]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482012000100011&lng=en&nrm=iso&tlng=en La zanahoria (Daucus carota L.) es el cuarto rubro hortícola del país. La introducción de cultivares comerciales importados que poseen mejor calidad comercial que las poblaciones locales (PL) ha provocado la pérdida de la diversidad en los materiales genéticos locales. Sin embargo, poblaciones locales continúan bajo cultivo y en el interés de productores. La zanahoria del país o criolla (semilla de origen local) se utiliza para siembras de verano, por su precocidad y adaptación a temperaturas altas. En este trabajo se estudió el comportamiento de poblaciones locales y poblaciones mejoradas, en diferentes fechas de siembra y diferentes sitios en la zona sur del Uruguay. Los trabajos se realizaron durante 2007, 2008 y 2009. Se incluyeron los cultivares &laquo;Kuroda&raquo; y &laquo;Brasilia&raquo; como controles. En el Análisis de Componentes Principales, los rendimientos comerciales y totales y los indicadores de calidad por color y contenido de carotenos fueron las variables que más diferenciaron el comportamiento de las poblaciones y de los sitios. Los efectos año (clima) y fecha de siembra explicaron las mayores diferencias entre las poblaciones en los sitios. Para siembras de marzo (final del verano) existieron diferencias significativas de los rendimientos totales y comerciales en la interacción poblaciones por año y sitios por año, pero no interacción sitio por población. La PL Rodríguez y la selección mejorada CRS se destacaron por sus rendimientos en los tres años. Los experimentos sembrados en noviembre (comienzo del verano) no mostraron diferencias en el rendimiento entre poblaciones, pero sí entre sitios y entre años, como consecuencia de la intensa sequía del verano 2008-09.<hr/>Carrot (Daucus carota L.) is the fourth vegetable crop in Uruguay. Introduction of imported commercial cultivars with improved root quality caused losses in genetic diversity in local genetic material (PL). However, local landraces are maintained under cultivation and in the interest of growers.The zanahoria del país o criolla (landraces known as &lsquo;carrot of the country&rsquo;) are used for summer sowings because of their earliness and adaptation to high temperatures. This research studied productive behaviour of collected landraces and improved selections in experiments carried out in different sowing dates during summer, and different locations in South Uruguay. Experiments were done during 2007, 2008 and 2009. Cultivars &lsquo;Kuroda&rsquo; and &lsquo;Brasilia&rsquo; were included as controls. After performing Principal Component Analysis, marketable yield, total yield, and root color traits were the variables better explaining the differences between landraces and/or cultivars and locations. Year and sowing date effects were responsible for the largest variations among experiments. For experiments sown in March (ending summer), marketable and total yields not significantly differ between landraces and/or cultivars in the interaction locations for years and populations for years, but the interaction landrace location was not significant. PL Rodríguez and the improved CRS population yielded high during the three years. For experiments sown in November (early summer), marketable and total yields did not significantly differ between landraces and/or cultivars, but did differ between locations and years because of a severe drought in the summer 2008-09. <![CDATA[<b>Fungicide Resistance in <i>Botrytis cinerea</i> in Uruguay</b>]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482012000100012&lng=en&nrm=iso&tlng=en Botrytis cinerea provoca pérdidas importantes en numerosos cultivos y posee alta capacidad para hacerse resistente a fungicidas. Para conocer la situación en Uruguay se evaluó la sensibilidad a fungicidas de 169 aislamientos provenientes de seis cultivos monospóricos provenientes de arándano, tomate, frutilla, viña, rosal y eucalipto de diferentes zonas. Se determinó la concentración inhibitoria mínima (CIM) de Carbendazim (Carbendazim, 50,0% i.a.), Iprodione (Rovral, 50,0% i.a., BAYER), Pyrimetanil (Mythos, 30,0% i.a., BAYER) y Pyraclostrobin + Boscalid (Bellis, 12,80% y 25,20% i.a., respectivamente, BASF). Se evaluó crecimiento a las 48 horas en placas con agar papa dextrosa (gelatina&ndash;glucosa para Pyrimetanil) con diferentes concentraciones de fungicida. Se encontraron poblaciones con diferente comportamiento. La resistencia a Carbendazim (CIM&gt;128 mg/l) predominó en todos los cultivos muestreados, menos en arándano. Para Iprodione las CIM se distribuyeron por todos los valores desde <1 a &gt; 16 mg/l y para pirimetanil 30% presentaron CIM &sup3; 8 mg/l. La mayoría de los aislamientos presentaron CIM &pound; 4 mg/l de Boscalid + 1 mg/l de Pyraclostrobin, pero 7% presentaron CIM &gt;32 mg/l + &gt; 16 mg/l. El efecto hospedero fue altamente significativo sobre la sensibilidad a los fungicidas. Los aislamientos provenientes de arándano y eucalipto fueron los más sensibles, salvo cuando los de eucalipto fueron testeados con Carbendazim. Los aislamientos de tomate y rosa fueron los más resistentes, y los de frutilla intemedios.<hr/>Botrytis cinerea causes important losses in various crops and can easily acquire resistance to fungicides. In order to evaluate resistance in Uruguay, the fungicide sensitivity of 169 monosporic isolates from blueberry, tomato, strawberry, vine, rose and eucalyptus from different regions, was assessed. The minimum inhibitory concentration (MIC) of Carbendazim (Carbendazim, 50,0% i.a.), Iprodione (Rovral, 50.0% i.a., BAYER), Pyrimetanil (Mythos, 30.0% i.a., BAYER) and Pyraclostrobin + Boscalid (Bellis, 12.80% y 25.20% i.a., respectively, BASF) was determined. Growth after 48 hours was evaluated on potato dextrose agar (gelatin glucose agar for pirimetanil) with diferent concentrations of fungicide. Populations differing in behavior were found. Resistance to Cabendazim (MIC &gt; 128 mg/l) predominated in all crops samples, except in blueberries. Iprodione MICs ranged from <1 to &gt; 16 mg/l, and 30% of the isolates&acute; MIC was &gt; 8 mg/l. The majority of isolates&acute; MIC was < 4 mg/l of Boscalid + 1 mg/l of Pyraclostrobin, but for 7% MIC was &gt; 32 mg/l + &gt; 16 mg/l. The host crop had a very significant effect on the sensitivity to fungicides. Isolates from blueberries and eucalyptus were the most sensitive, except when the latter were tested with Carbendazim. Isolates from tomato and rose were the most resistant,and those from strawberry were intermediate. <![CDATA[<b>Differential Aggressiveness in a Uruguayan Population of <i>Cochliobolus sativus</i> on Barley</b>]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482012000100013&lng=en&nrm=iso&tlng=en La mancha borrosa inducida por Cochliobolus sativus es una de las enfermedades foliares más importantes de la cebada (Hordeum vulgare L.) por las mermas en rendimiento y calidad que la misma puede causar. El uso de cultivares con resistencia genética constituye el pilar principal del manejo integrado, sin embargo su efectividad puede ser afectada por el tipo y nivel de resistencia así como por variaciones en agresividad en la población del hongo. En este estudio, se evaluó la diversidad en agresividad de cuarenta y cuatro aislados de C. sativus en veintiocho genotipos de cebada, en condiciones de temperatura y fotoperíodo controlados. Se identificaron ocho aislados que solamente indujeron respuestas de infección indicativas de una alta compatibilidad hospedante-parásito, pero diferentes entre sí considerando los otros dos tipos de respuestas de infección. La mayor frecuencia de respuestas (84%) indicativas de baja compatibilidad hospedante-parásito fue encontrada en solo dos aislados. El nivel de resistencia de las cebadas varió entre 63,6% y 0% con un importante rango de comportamientos diferentes frente a este grupo de aislados. Se destacó la alta variabilidad intrínseca de la interacción entre los aislados y las cebadas estudiadas. Estudios con muestras del patógeno y de la cebada más diversos permitirán profundizar en el conocimiento de la dinámica de esta relación hospedante-parásito y serían útiles en el desarrollo de estrategias de mejoramiento genético dirigidas a lograr cultivares con resistencia más efectiva y durable<hr/>Spot blotch induced by Cochliobolus sativus is one of the most important foliar diseases of barley (Hordeum vulgare L.) due to yield and quality reduction. The use of cultivars with genetic resistance is the basis of an integrated disease management; however, its effectiveness may be affected by the type and level of genetic resistance and by variations in aggressiveness in the pathogen population. In this study, the aggressiveness diversity of forty-four monosporic isolates of. C. sativus was evaluated on twenty-eight barley genotypes under conditions of controlled temperature and photoperiod. Eight isolates only induced infection responses indicative of high host-parasite compatibility, but they were different from each other considering the other two infection response types. The highest frequency of responses (84%) &ndash; indicative of low compatibility host-parasite interaction &ndash; was found in only two isolates. Resistance levels varied from 63. 6 % to 0% with an important range of different performances for this group of isolates. The high intrinsic variability of the interaction was remarkable. Studies with more diverse pathogen and barley samples will allow a deeper understanding of the dynamics of this host-parasite relationship and would be useful to develop focused breeding strategies, aimed to obtain cultivars with more effective and durable resistance <![CDATA[<b>Relationship Among Precipitation, Temperature, Lemon (<i>Citrus limon</i>) Leaf Susceptibility and the Appearance of Canker </b>]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482012000100014&lng=en&nrm=iso&tlng=en El cancro cítrico, producido por Xanthomonas citri pv citri, afecta a todas las regiones citrícolas del mundo con clima tropical o subtropical. Este trabajo estudió la relación entre precipitaciones, temperatura, susceptibilidad de hojas de limón y la aparición de síntomas de cancro. Se analizó la evolución de los síntomas de cancro en cinco meses de desarrollo de brotes vegetativos de un monte de limón tipo Lisbon con antecedentes de la enfermedad. Los datos utilizados se generaron en un monitoreo de tres fechas de brotación en parcelas con seis (Tratamiento I) y diez (Tratamiento II) aplicaciones de óxido cuproso respectivamente. Se tomaron registros de precipitaciones diarias y de temperatura cada 20 minutos. Se calcularon los parámetros de la curva logística de progreso de la enfermedad. Se determinó la edad de los brotes a la manifestación de síntomas y el valor máximo de incidencia de enfermedad. Se asumió que la lluvia inicia eventos de infección a partir de los cuales se aplicó un modelo de acumulación de grados horas para prever la fecha de aparición de síntomas. En las condiciones de infección local sólo las lluvias de más de 10 mm produjeron síntomas en la fecha predicha según el modelo utilizado. Se demostró la importancia secundaria que adquiere la susceptibilidad de los tejidos cuando se dan las condiciones para la diseminación y la expresión de síntomas. El método utilizado demostró ser una herramienta útil para predecir el riesgo de aparición de síntomas y para planificar monitoreos de la enfermedad<hr/>Citrus canker, caused by Xanthomonas citri pv citri, affects all Citrus production regions worldwide with tropical or subtropical climate. This work studies the relationship between rain, temperature, susceptibility of lemon leaves, and the appearance of symptoms of canker The evolution of citrus canker symptoms during five months of vegetative growth in a lemon Lisbon type orchard with disease background were analyzed. The data used were generated in the assessment of three growth flushes in plots with six (Treatment I) and ten (Treatment II) copper oxide sprays respectively. Daily rainfall and temperature were registered every 20 minutes. The parameters of the logistic curve of disease progress were calculated. Shoot age at disease outbreak and maximum disease value were determined. Rain was assumed to initiate an infection event from which a model of hour-degree accumulation was applied to predict the date for new symptoms appearance. Under the conditions of local infection, only the rains over 10 mm produced symptoms at the predicted date according to the model used. It was demonstrated that tissue susceptibility became a secondary factor once the environmental conditions became favourable to dissemination and symptoms expression. The method used demonstrated to be an useful tool to predict the risk of new symptoms appearance and to plan monitoring of the disease. <![CDATA[<b>Biological, Serological and Molecular Techniques to <i>Xanthomonas Axonopodis</i> pv. Citri Asymptomatic Detection</b>]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482012000100015&lng=en&nrm=iso&tlng=en Xanthomonas axonopodis pv. citri (Xac) produce cancro cítrico en todas las especies cítricas comerciales. La bacteria puede diseminarse mediante material vegetal de propagación contaminado y asintomático. Con el objetivo de optimizar técnicas de detección de bacterias para el análisis de rutina de material vegetal cítrico asintomático, se compararon las técnicas ELISA, Inmunoflorescencia, PCR, qRT_PCR e inoculación en plantas indicadoras (bioensayo). Las pruebas se realizaron a partir de diluciones al décimo entre 10(8) ufc.mL-1 y 10² ufc.mL-1 de un cultivo puro de cepa 49b. El nivel de detección obtenido fue de 1,8 x 10² ufc. mL-1 utilizando inmunoflorescencia, 1,8x10(4) ufc.mL-1 con ELISA indirecto, 1,8x10³ ufc. mL-1 mediante la técnica de PCR, 10 ufc. mL-1 a través de qRT_PCR, y 230 ufc.mL -1 en plantas inoculadas de naranjo amargo. En base a estos resultados y teniendo en cuenta que para el análisis masivo de muestras es importante además de la sensibilidad, el costo y la practicidad, las técnicas de PCR e inoculación en plantas hospedero fueron las que reunieron las mejores características para ser evaluadas en material vegetal asintomático.<hr/>Xanthomonas axonopodis pv. citri (Xac) produces citrus canker disease in all citrus commercial species. The bacteria can be disseminated through vegetative propagation material in asymptomatic form. To optimize bacteria detection techniques applicable to asymptomatic citrus plant tissue routine analysis, ELISA, Immunofluorescence, PCR, qRT_PCR and host plant inoculation (bioassay) diagnostic techniques were compared. Tests were made from decimal dilutions between 10(8) ufc.mL-1 and 10² ufc.mL-1 using a pure culture of 49b strain.The detection level obtained was 1.8 x 10² ufc.mL-1 using Inmunofluorescence; 1.8x10(4) ufc.mL-1 with indirect ELISA, 1.8 x 10³ ufc.mL-1 by means of PCR; 10 ufc.mL-1 through of qRT_PCR and 230 ufc.mL-1 in sour orange inoculated plants. The experiment was repeated at least three times for each technique. Considering this result, and taking into account that sensitivity, practicity and cost, are important when a great number of plants need to be tested, the PCR and inoculation in host plants were those that met the best characteristics to be evaluated in asymptomatic plant material <![CDATA[<b>Evaluation of Methods to Disinfect Tomato Seeds Against Bacterial Canker (<i>Clavibacter michiganensis </i>subsp. <i>michiganensis</i>)</b>]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482012000100016&lng=en&nrm=iso&tlng=en El cancro bacteriano es una enfermedad muy importante del tomate en Uruguay. Su agente causal, Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis (Cmm) sobrevive en semillas y, dada su eficacia en diseminarse por agua, labores, etc., el uso de semilla infectada, aún en baja proporción, se traduce rápidamente en grandes pérdidas. Se recomiendan varios métodos de desinfección de semilla, pero su eficacia aún no se conoce en nuestras condiciones. En este trabajo se compararon: el baño con hipoclorito de sodio (1% de cloro activo, un minuto) y el baño en agua a 50 &ordm;C, 25 minutos con y sin baño previo a 37 &ordm;C, 10 minutos, frente a un testigo sin tratar. La semilla fue colectada de plantas enfermas (cultivares: Coral, 2006 y Acuario 2007 y 2008). Se realizaron nueve pruebas (aproximadamente 760 semillas por tratamiento). Se evaluaron: germinación y vigor de plántulas. Las plantas resultantes fueron cultivadas en sustrato estéril a 23 &ordm;C y cuando alcanzaron 20 cm, se realizaron aislamientos de tallo en NAD. A las colonias similares a Cmm, se les efectuaron las pruebas: gram (método de KOH), hipersensibilidad en Mirabilis jalapa y DAS-ELISA. No se observaron efectos adversos en germinación o vigor de las plántulas. El porcentaje de plantas con detección de Cmm por DAS ELISA fue: 5,6 (testigo), 2,03 (agua 50 &ordm;C), 1,0 (agua 50 &ordm;C con baño previo) y 0,98 (hipoclorito de sodio). La detección de Cmm fue sensiblemente menor en los plantines de semilla desinfectada, confirmando el beneficio de esta medida en el manejo de la enfermedad.<hr/>Bacterial canker is a very important tomato disease in Uruguay. Its causal agent, Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis (Cmm) is seed borne and, due to its high dissemination by water, labor, etc., the use of infected seed, even in low proportion, can lead to huge losses. Several methods for seed disinfection are recommended, but their effect in our conditions is not known yet. Sodium hypochlorite (1% active chlorine, one minute) and hot water baths (50 &ordm;C, 25 minutes with and without a 37 &ordm;C, 10 minutes pre-treatment) were compared to a non treated control. Seed was collected from diseased plants of Coral (2006) and Acuario (2007 and 2008) cultivars. Nine experiments were performed (approximately 760 seeds per treatment). Germination percentages and seedling vigor were evaluated. Seedlings were transplanted to sterilized substrate and cultivated at 23 &ordm;C. Isolation to NAD was performed from stems when plants were over 20 cm high. Bacterial colonies similar to Cmm, were separated and subjected to the following tests: gram (KOH method), hypersensitive reaction on Mirabilis jalapa and DAS-ELISA. Isolates that did not show typical Cmm reaction were discarded. No detrimental effects were observed on the germination or in the vigor of seedlings. The percentage of plants on which Cmm was detected by DAS ELISA was: 5.6 (control), 2.03 (50 &ordm;C water bath), 1.0 (50 &ordm;C water bath with 37 &ordm;C pre-bath) and 0.98 (sodium hypochlorite). Cmm detection was remarkably lower on seedlings derived from disinfected seed, confirming the benefits of this measure in the management of this disease. <![CDATA[Reference Evapotranspiration Estimation from Class «A» Pan in the Northwest of Uruguay]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482012000100017&lng=en&nrm=iso&tlng=en El manejo eficiente del agua en la agricultura requiere de una precisa estimación de la evapotranspiración de los cultivos. La dificultad de obtener registros de todas las variables necesarias para la estimación de la evapotranspiración de referencia (ETo) por el modelo propuesto por Penman-Monteith-FAO56 (Allen et al., 1998), lleva al uso de métodos alternativos, como lo es el tanque de evaporación clase &laquo;A&raquo; (Eo); el cual requiere de calibraciones regionales para su correcta aplicación. En el presente trabajo se comparan cuatro procedimientos de estimación del coeficiente de ajuste (Kp) de la Eo respecto a ETo: i) el propuesto por Snyder (1992), ii) el propuesto por Allen et al. (1998), iii) el propuesto por Puppo y García Petillo (2009) y iv) el Kp combinado obtenido de la regresión de la Eo respecto a ETo en la región bajo estudio. Los valores del coeficiente de regresión de Eo respecto a ETo cambia levemente de acuerdo al intervalo promedio utilizado, siendo de 0,77; 0,75 y 0,73 para el intervalo mensual, decádico (10 días) y semanal. El error de estimación disminuye a medida que promediamos intervalos mayores. El procedimiento i) sobrestima considerablemente los valores de ETo, mientras que el ii) los subestima a ambos con errores absolutos medios de 0,49 y 0,86 mm respectivamente, mientras que con el iii) el error absoluto medio es de 0,32 y con el iv) es de 0,37 mm. Tanto el método iii), como el iv) con valores constantes de Kp demuestran tener mejor desempeño en la región del noroeste del Uruguay.<hr/>Efficient water management in agriculture requires accurate estimation of the evapotranspiration. The difficulty in obtaining records of all the variables needed to estimate reference evapotranspiration (ETo) by the model proposed by Penman-Monteith-FAO56 (Allen et al., 1998), leads to the use of alternative methods, such as pan evaporation class &laquo;A&raquo; (Eo), which requires regional calibrations for successful implementation. This paper compares four methods for estimating the adjustment coefficient (Kp) of Eo over ETo: i) the procedure proposed by Snyder (1992); ii) by Allen et al. (1998); iii) by Puppo and García Petillo (2009); and iv) the Kp-combined obtained through the regression coefficient of Eo to ETo for the region under study. The regression coefficient values of Eo over ETo change slightly according to the average interval used, being 0.77, 0.75 and 0.73 for the monthly interval, decadic (10 days) and weekly. The estimation error decreases as we average at longer intervals. The procedure i) significantly overestimated ETo, while ii) underestimated both, with a mean absolute error of 0.49 and 0.86 mm respectively, while in iii) is 0.32 and the iv ) is 0.37 mm. Procedures iii) and iv) with constant values of Kp had the best performance for the northwestern region of Uruguay <![CDATA[<b>Herbage Allowance, Production and Composition of a <i>Lolium Perenne</i> Pasture</b>]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482012000100018&lng=en&nrm=iso&tlng=en Para comprender mejor las consecuencias de la aplicación de diferentes intensidades de pastoreo, se desarrollaron funciones de respuesta de la producción y composición del forraje de una pastura de Lolium perenne a ofertas de forraje (OF) y se analizaron en forma multivariada las características estructurales. Las OF evaluadas fueron 2,0- 4,5-7,0 y 9,5 kg MS/100 kg de peso vivo animal/día. Las relaciones entre producción de forraje y utilización relativa del forraje con las OF fueron lineales: producción de forraje (kg MS/ha) = 3619+1078OF (P<0,0038; r²=0,74); utilización del forraje (porcentaje) = 88,8-3,86OF (P<0,0066; r²=0,69), no detectándose diferencias en el forraje desaparecido. La relación de la OF de la biomasa aérea pre pastoreo y la altura del follaje para todo el período fue: biomasa aérea (kg MS/ha) = -758+237x, (P<0,0001; r²=0,79) siendo x = altura (cm). La biomasa de láminas prepastoreo fue afectada linealmente (P<0,01; r²=0,70) por la biomasa de láminas verdes remanentes del pastoreo anterior y por la densidad de macollos (P<0,0001; r²=0,67). El análisis de componentes principales indicó que bajo esas condiciones, únicamente la mayor OF evaluada mantenía los valores de las variables relativamente altos, sugiriendo así una mayor productividad y estabilidad de la pastura bajo este manejo. Las relaciones obtenidas se consideran útiles para el manejo de las pasturas, a pesar de que las condiciones ambientales variaron durante el período de medición, la frecuencia del pastoreo fue mayor a la recomendada y algunos macollos pasaron al estado reproductivo<hr/>For a better understanding of the consequences of the application of different grazing intensities, functions of response of composition and forage production of a pasture of Lolium perenne under different grazing herbage allowance levels (OF) were developed, and their structural characteristics were analysed with a multivariate method. The OF evaluated were 2.0- 4.5-7.0 and 9.5 DM kg/100 kg of animal liveweight/day. The relationships between forage production and relative forage utilization with the OF were lineal: forage production (DM kg/ha)=3619+1078OF, (P<0.0038; r²=0.74); forage utilization (percentage )=88.8-3.86OF, (P<0.0066; r²=0.69), but no differences were detected in the disappeared forage. The relationship between pre-graze aerial biomass and foliage height (cm) for the entire period was: aerial biomass (DM kg/ha) = -758 + 237x (P<0.0001; r² = 0.79), for x=height (cm). The pre-graze green leaves biomass was lineally affected (P<0.01; r²=0.70) ) by the remainder green leaves biomass post-graze and by tillers density (P<0.0001; r²=0.67). Principal component analysis indicated that, under these conditions, only the biggest OF evaluated maintained the values of variables relatively high, suggesting a highest pasture productivity and stability under these treatments. The relationships achieved are useful for pasture management, although the environmental conditions changed during the experimental period, the grazing frequency was higher than the recommended and some tillers began to reproductive state <![CDATA[Productivity of Dairy Cows in Pastures of Tall Fescue or Dactylis]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482012000100019&lng=en&nrm=iso&tlng=en El objetivo de este trabajo fue estudiar la producción de leche de vacas lecheras pastoreando Festuca arundinacea o Dactylis glomerata. El ensayo se realizó en el CRS de Facultad de Agronomía (Progreso, Canelones) en 2008, sobre pasturas monoespecíficas de cuarto año, con 35 días de crecimiento y una asignación de 50 kg MS/vaca a ras del suelo. Se utilizaron 12 vacas Holando (26,6 &plusmn; 2,36 litros/día, 585 &plusmn; 23,3 kg PV, 194 &plusmn; 19,1 días lactancia), en bloques completos al azar con muestras apareadas. La producción de leche y sólidos se analizó mediante medidas repetidas en el tiempo. En simultáneo al ensayo con vacas, se determinó consumo voluntario y digestibilidad en 12 capones Corriedale alimentados ad libitum (10% rechazo). La biomasa previa al pastoreo fue mayor en Festuca (4034 kg MS/ha) que en Dactylis (2965 kg MS/ha), pero fue similar por encima de 5 cm (1641 kg MS/ha) al igual que la digestibilidad (DMS y DMO) evaluada en ovinos. En pastoreo, la utilización por encima de 5 cm tendió a ser mayor en Dactylis (69 % vs 59 %, P=0,0906), posiblemente por una mayor proporción de láminas (67% vs 46%, P= 0,0334), lo cual podría explicar una mayor producción de leche (21,2 vs 18,6 l/día, P=0,0052), mayor de proteína (P=0,0036) y una tendencia a producir más grasa (P=0,0984) de las vacas pastoreando Dactylis en comparación a Festuca. Estos resultados reafirman la importancia de evaluaciones de calidad de pasturas a partir de las mediciones de producción de animales en pastoreo<hr/>The aim of this work was to study the milk production of dairy cows grazing Festuca arundinacea or Dactylis glomerata. The study was conducted at the Centro Regional Sur of the School of Agronomy (Progreso, Canelones) in 2008, on monospecific pastures sown in 2005. An herbage regrowth of 35 days was strip-grazed with a daily herbage allowance of 50 kg DM/cow. Twelve lactating Holstein cows were allotted to the two treatments on the basis of the pre-experimental milk production (26.6 &plusmn; 2.36 l/d milk, live weight (585 &plusmn; 23.3 kg) and lactation stage (194 &plusmn; 19.1 days). The production of milk and milk solids were analyzed using repeated measurements. Simultaneously to the trial with cows, voluntary intake and digestibility were determined using twelve Corriedale wethers. The pre-grazing biomass was greater in tall fescue (4034 kg DM/ha) than in orchardgrass (2965 kg DM/ha), but there were no differences above 5 cm (1641 kg DM/ha). No differences in voluntary intake (41.8 g MO/kg PV0.75) or digestibility (73.7% DMO) were observed between pastures above 5 cm. However, forage utilization above 5 cm tended to be higher on orchardgrass (+10%, P=0,0906), which might be explained by a higher proportion of leaves (67% , P=0.0304). In fact, milk production (21.2 vs 18.6 l/day P=0.0052) and protein production (P=0.0036) were higher for cows grazing orchardgrass, and fat production tended also to be higher (P=0.0984), which could be explained by an increased intake associated to higher herbage as green leaf mass above 5 cm for orchardgrass. <![CDATA[Sustainabilty Indicators for Family Dairy Production in Uruguay: Analysis of Three Cases]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482012000100020&lng=en&nrm=iso&tlng=en Este artículo revisa los avances en la construcción de un sistema de indicadores que evalúa los procesos de in/sustentabilidad de los sistemas de producción lecheros familiares en Uruguay. Se presenta brevemente el concepto de sustentabilidad del cual se parte, para luego avanzar sobre la propuesta que se ha venido desarrollando. Se revisan tres casos concretos de su aplicación hasta el presente en distintos momentos y territorios en el departamento de San José. Por último, se identifican las potencialidades y restricciones que hasta ahora han emergido de dicho proceso de trabajo y se da cuenta de algunos resultados obtenidos con la aplicación de la metodología propuesta.<hr/>This article reviews the progress in building a system of indicators to evaluate un/sustainability processes of family dairy production systems in Uruguay. It briefly introduces the concept of sustainability from which we start, and then moves forward on the proposal that has been developed. We review three specific experiences of its application at various times and territories in the region of San José. Finally, we identify the potential and limitations that have emerged during the work process, and present some results obtained with the implementation of the proposed methodology <![CDATA[Socioeconomic Indicators for the Evaluation of Forest Sustainability in Northern Uruguay]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482012000100021&lng=en&nrm=iso&tlng=en El objetivo del siguiente trabajo consistió en validar los indicadores sociales y económicos del Proceso de Montreal e identificar indicadores adicionales que resulten adecuados para evaluar la sustentabilidad forestal en los departamentos de Tacuarembó y Rivera (Uruguay). En primer lugar fue necesario conocer las particularidades de la región y los tipos de emprendimiento existentes, ya que éstos definen los actores involucrados en la evaluación. En segundo término se identificaron informantes calificados para ser encuestados, los cuales refirieron a otros según la técnica de &laquo;bola de nieve&raquo;. Se encuestó a 30 personas relacionadas al rubro forestal de la región. Estas fueron interrogadas sobre la pertinencia de los indicadores socio-económicos incluidos en el proceso de Montreal. De los indicadores evaluados, 100% de los encuestados acordó con la necesidad de contar con el indicador &laquo;Empleo y necesidades de la comunidad&raquo; y sólo 3% señaló el indicador &laquo;Recreación y turismo&raquo; como necesario. Adicionalmente, de las entrevistas surgió la necesidad de incluir algunos indicadores para evaluar la &laquo;calidad del empleo&raquo;, &laquo;cómo afectan los bosques a las comunidades locales&raquo; y la &laquo;afectación del paisaje&raquo;.<hr/>The objective of this work was to validate the social and economic indicators of the Montréal Process and to identify additional indicators relevant to assess forest sustainability in the Departments of Tacuarembó and Rivera, Uruguay. First, it was necessary to know the peculiarities of the region and types of enterprises, in order to define the stakeholders to be involved in the assessment. Then, qualified persons suitable for interviewing were identified, who in turn referred to others, according to the &laquo;snowball sampling&raquo; technique. Thirty regional stakeholders of the forest business were queried. They were asked on the relevance of socio-economic indicators, as defined in the Montréal Process. Agreement over the relevance to include the indicator &laquo;Employment and community needs&raquo; was 100%, and only 3% endorsed the indicator &laquo;Recreation and tourism&raquo; as necessary. Additionally, the need to include some additional indicators, which would assess &laquo;employment quality&raquo;, &laquo;how local communities are affected by forests&raquo; and &laquo;how landscape is affected&raquo; came up. <![CDATA[Employment Quality in the Livestock Sector in Uruguay: A Case Study]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482012000100022&lng=en&nrm=iso&tlng=en Este artículo presenta un estudio de caso sobre la calidad de los empleos en la ganadería. Dicha actividad ocupa más del setenta por ciento de la superficie explotada del país y representa históricamente una parte importante de las exportaciones nacionales. No obstante la importancia económica y social, ya que ocupa al sesenta por ciento de los trabajadores permanentes del sector agropecuario, se contrasta con una notoria falta de investigaciones sobre las condiciones de trabajo y las características de los empleos que genera. Esta investigación intenta avanzar en el conocimiento de las condiciones y características del trabajo para poder estimar la calidad de los empleos generados por el sector. El estudio se basa en un relevamiento censal a trabajadores de la ganadería de la región de Tambores, que abarca la zona limítrofe de los departamentos de Tacuarembó y Paysandú. En el mismo se utiliza una metodología para medir la calidad del empleo que permite una mirada comparativa con otros estudios que ya se han realizado sobre esta temática en otros rubros de producción del país.<hr/>In this article we present a case study of employment quality in livestock rearing. This activity occupies more than seventy percent of Uruguay&rsquo;s exploited surface area and has historically contributed a large proportion of the country&rsquo;s exports. Despite its economic and social importance, since it employs sixty percent of permanent workers in rural production, there has been a remarkable lack of research on the working conditions or the characteristics of the jobs generated. The aim of this study is to gather information about working conditions and job characteristics so as to be able to estimate employment quality in the sector. Our sources are census data about livestock workers in the Tambores region, which straddles the border between the departments (provinces) of Tacuarembó and Paysandú. The methodology we use to measure employment quality is such that comparisons can be made with previous studies of these aspects in other production sectors in the country <![CDATA[Social Sustainability of Livestock Farms: The Case of the Basalt Region – Uruguay]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482012000100023&lng=en&nrm=iso&tlng=en Se presenta un panorama acerca de los cambios que han ocurrido en Uruguay desde principios de siglo y se plantean algunas interrogantes acerca de las consecuencias esperables. Se afirma que la identificación de los factores que influyen en la evolución de las explotaciones ganaderas en el largo plazo ofrece la posibilidad de mejorar estrategias de acción. Se repasan trabajos recientes que elaboran tipologías de lógicas de funcionamiento y evolución en una región caracterizada por su escasa dinámica en términos comparativos. Se identifican algunos factores de gran variabilidad que han incidido fuertemente en el pasado reciente y se concluye que es necesario mejorar nuestra forma de calificar el funcionamiento de las explotaciones ganaderas, teniendo en cuenta, además de los parámetros tradicionales, la capacidad que tengan de enfrentar un ambiente incierto (factores de índole biofísica, sociológica, económica, ecológica y de políticas), aprovechando las oportunidades y sorteando las dificultades. En el pasado reciente, se han realizado tipologías que muestran la lógica técnico-económica. Comparamos un conjunto de explotaciones en cuanto a su evolución técnica, social y patrimonial en 15 años, mostrando que los factores sociales han sido determinantes. Anticipamos que aumentarán su importancia en el futuro. Se sugiere que precisar las consecuencias de distintas evoluciones posibles permitirá tomar mejores decisiones<hr/>This article provides an overview of the changes that have occurred in Uruguay since the beginning of the century and raise some questions about the expected consequences. The identification of factors that influence the evolution of farming in the long run offers the possibility of designing better strategies. It is proposed to review some recent research about farming styles in a region characterized by low dynamic in comparative terms. We identify some factors that have largely affected farm trajectories in the near past and conclude that it is necessary to improve the way we describe the operation of farms, taking into account, besides the traditional parameters, the ability to cope with an uncertain environment (biophysical, sociological, economic, ecological and political factors), seizing opportunities and avoiding difficulties. In the recent past, a typology identifying technical and economic logic was elaborated. Comparing a set of farms in terms of technical development, social and equity change in 15 years, we show that social factors have been crucial and they are expected to increase their importance further in the future. We suggest that specifying the consequences of various possible developments will help make better decisions.