Scielo RSS <![CDATA[Agrociencia (Uruguay)]]> http://www.scielo.edu.uy/rss.php?pid=2301-154820090002&lang=en vol. 13 num. 2 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.edu.uy/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.edu.uy <![CDATA[Mass propagation of <i>Vaccinium corymbosum</i> in bioreactors]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482009000200001&lng=en&nrm=iso&tlng=en Two kinds of bioreactors were evaluated for in vitro propagation of Vaccinium corymbosum: a temporary immersion system (RITA®) and a permanent immersion reactor. Results were compared with the system currently used of micropropagation in semi-solid medium, used as control for this study. Two varieties, &lsquo;O&rsquo;Neal&rsquo; and &lsquo;Georgia Gem&rsquo;, of the triple hybrid Vaccinium corymbosum, V. ashei and V. darrowii were employed. Explants were cultured in WPM medium (Lloyd and Mc Cown, 1981) containing 0.01mM ascorbic acid, 0.22mM adenine sulphate, 2% sucrose and 20mM 2iP. To minimize hyperhydricity of explants, the effect of ancymidol (0.4, 0.9 and 2.0 &micro;M) as growth retardant and phloroglucinol (0.32mM) as promoter of lignin biosynthesis was tested. The highest multiplication rates were 28 and 24 shoots per bud for the varieties &lsquo;O&rsquo;Neal&rsquo; and &lsquo;Georgia Gem&rsquo; respectively, and were achieved in the permanent immersion system containing phloroglucinol. Light microscopy of the shoots showed a more developed and lignified xylem in the phloroglucinol-derived plants. Shoots obtained from the multiplication system that were 3 or more centimeters long were rooted ex vitro in a mixture of soil, peat and perlite (1:1:1) resulting in 80% rooting. Plants acclimatized well and exhibited normal development in the greenhouse. Abbreviations: IBA &ndash; Indol-3-butyric acid, 2iP &ndash; 6-(g, g-dymethilamino) purine, WPM &ndash; Woody Plant Medium (Lloyd and McCown, 1981).<hr/>Se evaluaron dos tipos de bioreactores para la propagación in vitro de Vaccinium corymbosum: un reactor de inmersión temporal (RITA®) y un reactor de inmersión permanente. Los resultados fueron comparados con el sistema de micropropagación habitualmente empleado de multiplicación en medio de cultivo semi-sólido, usado como control en este trabajo. Se emplearon dos variedades, &lsquo;O`Neal&rsquo; y &lsquo;Georgia Gem&rsquo;, del triple híbrido Vaccinium corymbosum, V. ashei y V. darrowii. Los explantos fueron cultivados en medio WPM (Lloyd y Mc Cown, 1981) suplementado con ácido ascórbico (0,01 mM), sulfato de adenina (0,22 mM), sacarosa (2%) y 2iP (20&micro;M). Para minimizar la ocurrencia de hiperhidricidad en los explantos se evaluó el efecto del ancymidol (0.4, 0.9 y 2.0 &micro;M ) como retardante del crecimiento y del phloroglucinol (0.32mM) como promotor de la biosíntesis de lignina. Las máximas tasas de multiplicación obtenidas fueron 28 y 24 brotes por yema para las variedades &lsquo;O&rsquo;Neal&rsquo; y &lsquo;Georgia Gem&rsquo; respectivamente, las cuales fueron alcanzadas en el sistema de inmersión permanente con phloroglucinol. Observaciones al microscopio óptico de las plantas obtenidas mostraron una mayor diferenciación de xilema y mayor lignificación de los tejidos en los explantos provenientes del tratamiento con phloroglucinol. Los brotes provenientes del tratamiento de multiplicación que alcanzaron 3 cm o más de altura fueron enraizados ex vitro en una mezcla de tierra, turba y perlita (1:1:1) obteniéndose un 80% de enraizamiento. Las plantas fueron aclimatadas y mostraron un desarrollo normal en invernáculo. Abreviaciones: IBA &ndash; ácido indol 3 butírico, 2iP &ndash; 6-(g, g-dymethilamino) purine, WPM &ndash; Woody Plant Medium (Lloyd y McCown, 1981). <![CDATA[Crude protein content of pollen from the main botanical species used by honeybees in Uruguay]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482009000200002&lng=en&nrm=iso&tlng=en El valor nutritivo del polen de los recursos botánicos explotados por las abejas melíferas es de mucha importancia para la apicultura, fundamentalmente en las zonas donde la agricultura moderna causa reducción en la diversidad de recursos. Se determinó el contenido de proteína cruda del polen de 25 especies vegetales frecuentemente visitadas por las abejas. Los valores hallados variaron entre 14,5 y 41,5%, y la mayoría de las especies presentaron polen con más de 20% de proteína, valor mínimo aceptado para una correcta nutrición de las abejas. En 10 de las 12 especies en las que se analizó más de una muestra se encontró que la cantidad de proteína no varía significativamente entre regiones y periodo del año. En especies ampliamente explotadas por las abejas como el lotus, trébol rojo, trébol blanco, borraja y rábano el polen presentó más de 30% de proteína cruda. El polen de Eucalyptus grandis en una forestación presentó entre 28 y 32% de proteína a lo largo del periodo de floración, aunque al final se redujo a sólo 18%. El valor encontrado para el polen de Eucalyptus spp. en otoño fue de 28% aproximadamente. Sólo en el polen de carqueja y sauces se halló menos de 20% de proteína cruda. Estos resultados indican que en Uruguay las abejas no deberían tener problemas proteicos en su dieta cuando hay una oferta de polen de diferentes especies botánicas.<hr/>Nutritional value of pollen from floral resources utilized by honeybees is very important for beekeeping, fundamentally in areas were modern agriculture causes reduction in biodiversity. Crude protein content of pollen was determined for 25 floral species frequently visited by honeybees. The values found ranged from 14,5 to 41,5%, and most species had pollen with more than 20% protein, minimum accepted value for proper nutrition of bees. In 10 of the 12 species in which more than one sample was examined it was found that the amount of protein does not vary significantly between regions and periods of the year. In species widely exploited by honeybees such as lotus, red clover, white clover, borage and radish, pollen presented more than 30% crude protein. Pollen of Eucalyptus grandis in a plantations had between 28 and 32% protein throughout the flowering period, although in the end it fell to just 18%. The value found for Eucalyptus spp. pollen in the fall was approximately 28%. Only in pollen of &laquo;carqueja&raquo; and willows it was found less than 20% crude protein. These results indicate that in Uruguay honeybees should not have protein deficiency in their diet when there is a supply of pollen from different botanical species. <![CDATA[Biodiversity of insect in Pequizeiro (<i>Caryocar brasiliense</i>, Camb.) at cerrado of Goiás State, Brazil]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482009000200003&lng=en&nrm=iso&tlng=en O pequizeiro é considerado uma planta típica do Cerrado do Brasil Central, predominando sobre as outras no ambiente, com elevada importância para a economia goiana. O objetivo deste trabalho foi estudar a biodiversidade da entomofauna presente nas plantas do pequizeiro em dezesseis populações do Estado de Goiás. Foram avaliadas 313 plantas de pequizeiro, através de visitas com vistoria do terço inferior da planta. Os insetos foram capturados em partes vegetais, com auxílio de rede entomológica ou obtidos no laboratório. O comportamento dos insetos visitantes foi registrado através de observações, descrição e criação em laboratório de algumas espécies com elevada população a campo. Também, foram anotados dados referentes à ocorrência, local de ataque e oviposição e tipo de sintomas. As espécies de insetos com as porcentagens de ocorrência registrados nas diferentes populações de plantas de pequizeiro pertenciam às ordens, respectivamente: Hemiptera (25,64 %), Coleoptera (17,95 %), Lepidoptera (16,67 %), Hymenoptera (15,39 %), Diptera (11,54 %), Orthoptera (6,41 %), Neuroptera (2,56 %), Isoptera (1,28 %), Thysanoptera (1,28 %), Psicoptera (1,28 %). As espécies encontradas com maior freqüência nas dezesseis populações de pequizeiro foram: Eulechriops sp. (100 %), Edessa rufomarginata (100 %), Rhodoneura intermedia (100 %), Atta laevigatta (100 %), Eunica bechina (93,75 %), Lyriomisia sp. (93,75 %) e Phydotricha erigens (81,75 %). As espécies Thagona tibiali, A. laevigatta, R. intermedia, Carmenta sp., E. rufomarginata e E. bechina podem ser consideradas potenciais pragas do pequizeiro no Cerrado do Estado de Goiás, devido aos danos causados as plantas. Estudos posteriores são necessários para entender a dinâmica de populações destes insetos e suas relações com o hospedeiro nas diferentes eco-regiões do Cerrado goiano.<hr/>The pequizeiro is considered a typical plant of Cerrado of the Brazilian Middle West, predominating on others in the environment, with elevated importance for the economy from Goiás. The objective of this research was to study the entomofauna occurrence, in pequizeiro plants of sixteen populations of Goiás State. There were evaluated 313 pequizeiro plants, through inspection of third part of the base of the plants. The insects were captured from parts of the plants, using entomologic net or through the laboratory. The behavior of the insects visitors was registered through observations, description and creation in laboratory of some species with high population to field. Also, data were logged according to the occurrence, place of attack or oviposition and type of symptoms. The Open pasture of the state of Goiás possesses rich entomofauna associated to the pequizeiro. The captured species and their respective occurrence percentage belong to the following orders: Hemiptera (25.64 %), Coleoptera (17.95 %), Lepidoptera (16.67 %), Hymenoptera (15.39 %), Diptera (11.54 %), Orthoptera (6.41 %), Neuroptera (2.56 %), Isoptera (1.28 %), Thysanoptera (1.28 %), Psicoptera (1.28 %). The species with the highest frequency in all the populations of pequizeiro were: Eulechriops sp. (100 %), Atta laevigatta (100 %), Eunica bechina (93.75 %), Lyriomisia sp. (93.75 %), Edessa rufomarginata (100 %), Rhodoneura intermedia (100 %) and Phydotricha sp. (81.25 %). The species Thagona tibiali, A. laevigatta, R. intermedia, Carmenta sp. e E. rufomarginata can be considered potential plague of pequizeiro at Cerrados of Goias State. Further studies are necessary to understand the population dynamic of these insects and their relations with the host from different eco-regions of Goiás cerrados. <![CDATA[Fluctuation of <i>Piezodorus guildinii</i> (Westwood) (Hemiptera: Pentatomidae) populations in soybean and alfalfa in Paysandú, Uruguay]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482009000200004&lng=en&nrm=iso&tlng=en Piezodorus guildinii (Westwood) es plaga primaria de los sistemas de producción agrícola pastoriles del Uruguay. Con el objetivo de determinar, en soja y alfalfa, las fluctuaciones de las poblaciones de esta especie, en soja (6 hectáreas) y alfalfa (5 hectáreas), se realizaron muestreos en la Estación Experimental &laquo;Dr. Mario A. Cassinoni&raquo; (Paysandú). Las muestras de huevos se tomaron semanalmente colectando posturas sobre dos-tres plantas ubicadas en tres hileras de tres bordes de soja, y cinco sitios de muestreo por hilera. Las fluctuaciones de poblaciones de ninfas y adultos se determinaron semanalmente mediante 100 golpes de red entomológica en ambos cultivos y 5 muestras con paño vertical en soja. Todos los estadios de desarrollo de P. guildinii presentaron sus máximos de población durante los estadios R5-R6 de la soja (3 adultos/m y 4,8 ninfas mayores de tercer estadio/m). Los adultos se trasladaron desde la alfalfa a la soja cuando ésta se encontraba en estado R4. Las infestaciones iniciales de adultos y ninfas de primer y segundo estadio se detectaron antes con paño vertical que con red entomológica, en soja.<hr/>Piezodorus guildinii (Westwood) is a key pest in agricultural-grazing production systems in Uruguay. The objective of this work was to determine the behavior of this species in soybean and alfalfa. Samplings were carried out weekly in the Experimental Station &laquo;Dr. Mario A. Cassinoni&raquo; (Paysandú) on soybeans (6ha) and alfalfa (5ha). Samples were taken on three border lines of soybean on five sites/line, each one with 2-3 plants, to determine the abundance of egg masses. Fluctuation of nymphs and adults was recorded weekly using a sweep net (100 strokes) in both crops. On soybean the vertical beat sheet was also used (5 times). Population of all developmental stages of P. guildinii peaked at R5-R6 soybean stages (pod-filing). On alfalfa the population of adults peaked at 1/25 (101 adults). P. guildinii adults dispersed from alfalfa to soybean fields when the soybean was in R4 stage. Initial infestations of adults and 1st and 2nd instars nymphs were detected earlier with vertical cloth than with sweep net, in soybeans. <![CDATA[Spatial and temporal variability of the Temperature and Humidity Index (THI) in dairy production zones of Uruguay]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482009000200005&lng=en&nrm=iso&tlng=en El índice de temperatura y humedad (ITH) es el indicador meteorológico más utilizado para asociar el efecto del calor sobre la producción del ganado lechero. El objetivo de este trabajo fue evaluar información meteorológica de Uruguay para utilizar en posteriores estudios asociados a información productiva. Para ello se realizaron análisis de homogeneidad climática (calidad de las series), se determinó el período mínimo de años de registros de temperatura y humedad representativo de series extensas de ITH (representatividad temporal), y el área representada por la información de la red de estaciones meteorológicas (EM) (representatividad espacial). Se utilizó información mensual (1983-2006) y diaria (2001-2006) de temperatura y humedad del aire del verano (diciembre a marzo), proveniente de trece EM. La variabilidad espacial se estudió para tres localidades ubicadas en cuencas lecheras de Uruguay: San José, Florida y Paysandú. Las series de ITH resultaron homogéneas (estadísticamente estables), exceptuando la EM de Melilla (no incorporada). Se utilizó el coeficiente de determinación (R²Aj) de modelos de regresión lineal simple (ITH Localidad Aij = a + b*ITH Localidad Bij) para comparar el ITH entre localidades y así estimar su variabilidad temporal y espacial. Seis años consecutivos de ITH explicaron más del 75 % (R²Aj>0,75) de la variabilidad contenida en veinticuatro años. Se determinaron áreas representativas de las localidades de referencia a través del trazado de isolíneas de R²Aj, considerando 85 % de la variabilidad de ITH entre localidades. Estos resultados habilitan futuros estudios asociando información meteorológica disponible con registros de producción de leche en las áreas estudiadas.<hr/>The temperature and humidity index (THI) is the most widely index utilized for associating heat stress and milk production. The objective of this study was to assess meteorological information of Uruguay that allows its inclusion in further studies related to productive data. Analysis of climatic homogeneity (quality of meteorological data), minimum representative period of temperature and air humidity data (temporal representativeness) and area represented by a meteorological network (spatial representativeness) were performed. Air temperature and humidity data from thirteen meteorological stations (MS) for the summer months (December to March) were utilized. Two periods of analyses: 1983 to 2006 for monthly data, and 2001 to 2006 for daily data, were considered. Spatial variability was studied for three representative locations within three dairy production zones: San José, Florida and Paysandú. THI series resulted statistically homogeneous except for the MS of Melilla (not included). Determination coefficient (R²) from simple linear regression models were developed to compare between locations and estimating THI temporal and spatial variability: THILocation Aij = a + b x THILocation Bij. Six consecutive years of THI information represented more than 75 % of the 24 years THI variability (R² Adj.>0,75). Representative areas of the three locations were determined by mapping R²Aj lines of 85% of THI variability. These results indicate that can be used THI calculated from available meteorological information to link with milk production data. <![CDATA[Estimated class «A» pan coefficients to calculate the reference crop evapotranspiration in the south of Uruguay]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482009000200006&lng=en&nrm=iso&tlng=en El objetivo del trabajo fue estimar localmente los coeficientes de tanque (Kp) para calcular la evapotranspiración del cultivo de referencia según Penman-Monteith modificado por FAO (ETo PM-FAO). Se utilizó una serie de datos climáticos correspondiente a 34 años (1975-2008) de la Estación Experimental INIA Las Brujas (EELB), representativa de la zona sur del país. Los años pares se usaron para calibrar un Kp para cada mes y para cada año (Kp-calibrado) y los años impares se usaron para su validación. Se probaron cuatro métodos de estimación de la ETo, mediante el producto de la evaporación mensual (Eo) por distintos coeficientes Kp (ETo = Eo x Kp). Los coeficientes Kp evaluados fueron: Kp-FAO; Kp-Corsi; Kp-calibrado y calculado como el promedio de los Kp-calibrados obtenidos en el período octubre-abril. Para evaluar el ajuste de los cuatro métodos se hizo la comparación de los valores de ETo estimados a partir del valor de Eo mensual de los años impares y sus respectivos Kp con el método patrón (ETo PM-FAO) para los mismos años, mediante la prueba t de Student para datos apareados (a= 0,05). El uso del Kp calibrado dio la mejor estimación de la ETo PM-FAO. El obtenido fue 0,71 y su utilización durante toda la estación de riego permitió una buena estimación para la zona sur del país. El empleo de este coeficiente único para corregir el dato de evaporación de tanque es una herramienta simple, fácil de adoptar por los productores y constituye una buena estimación de la ETo.<hr/>The objective was to estimate the local pan coefficients (Kp) to calculate the reference crop evapotranspiration according to Penman-Monteith modified by FAO (FAO-PM ETo). The climatic data used correspond to 34 years (1975-2008) and were taken from the Estación Experimental INIA Las Brujas (EELB), which is representative of the south of the country. Even years were used to calibrate a Kp for each month and for each year (Kp-calibrated) and the odd years were used for validation. Four alternative methods were tested to estimate ETo, using the following equation: ETo = Eo x Kp. Where Eo corresponds to the monthly pan evaporation. Evaluated Kp coefficients were: Kp-FAO; Kp-Corsi; Kp-calibrated and calculated as the average of the Kp calibrated obtained in the period October-April. To evaluate the adjustment of the four methods, the values of the estimated from the monthly Eo values corresponding to odd years and its Kp were compared with the standard method (FAO-PM ETo) for the same years, by the t-Student test for matched up data (a= 0.05). The use of calibrated Kp gave the best estimation of FAO-PM ETo. The was 0.71 and its use during the irrigation season allowed a good estimation for the south of the country. The use of this unique coefficient to correct the pan evaporation data is a simple and easy tool to adopt by the farmers, and constitutes a good estimation of the ETo. <![CDATA[Comparison of kinetics of <i>in vitro</i> N-NH<sub>3</sub> production and rumen degradation of N of coated urea, urea and agro industrial by products]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482009000200007&lng=en&nrm=iso&tlng=en Se compararon cinéticas de liberación de N-NH3 y degradación ruminal del N, de urea cubierta por polímeros biodegradables (urea protegida), urea, harina de girasol, harina de soja, gluten meal y farelo de cervecería deshidratado. La liberación de N-NH3 se estudió in vitro, incubando (fluido ruminal+solución nutritiva) muestras durante 0, 0,5, 1, 2, 4, 6, 8, 12 y 24 h. La degradación ruminal se estudió in situ, incubándose (2, 4, 12, 24, 48 y 72h; dos períodos) bolsas en ovinos fistulados. Urea y urea protegida mostraron el N-NH3 más elevado (P < 0,001), registrando urea protegida valores menores (P<0,05) hasta las 12 h, igualándose (P = 0,17) a las 24 h. En rumen, urea protegida mostró la mayor (P<0,001) tasa de liberación (kd) de N (3,62 h-1), desapareciendo 95% del N total en la primera hora mostrando un comportamiento diferente al esperado. Lavado a máquina y temperatura de secado (60&ordm; C) de las bolsas, pudieron alterar la cubierta de la urea. Por esto, se midió desaparición de MS de urea protegida incubada in situ en bolsas lavadas mecánica o manualmente, y secadas a 39 o 60&ordm; C. Con lavado mecánico desapareció más (P<0,001) MS, tendiendo a ser menores (P = 0,07) las perdidas de MS a 39&ordm; C. Nuevamente, se evaluó in situ la urea protegida (lavado manual; secado: 39&ordm; C), registrándose menor (P<0,001) kd (1,59 h-1) y máxima desaparición de N (91%) 8 h post-incubación. En urea protegida el N estuvo disponible en rumen más lentamente que en urea pero más rápidamente que en los subproductos.<hr/>Kinetics of N-NH3 production in vitro, and degradation of N in rumen of urea coated with biodegradable polymers (coated urea), urea, sunflower meal, soybean meal, gluten meal, and dehydrated brewers&acute;grains, were compared. Ammonia production was evaluated by incubating (ruminal fluid + nutritive solution) samples during 0, 0.5, 1, 2, 4, 6, 8, 12 y 24 h. Ruminal degradation was studied in situ, incubating (2, 4, 12, 24, 48 y 72 h; two periods) bags in two fistulated wethers. Urea and coated urea showed the greatest (P<0,001) N-NH3, registering coated urea lower (P<0,05) values up to 12 h, which were similar (P = 0,17) at 24h. In rumen, coated urea appeared with the greatest (P<0,001) N degradation rate (kd) (3,62 h-1), disappearing 95% of total N at first hour of incubation, results that were different from expected. Washing procedure (mechanical) and drying temperature (60&ordm; C) of bags, may have modified urea cover; then, DM disappearance of coated urea incubated in situ with bags machine or hand washed, and dried at 39 and 60ºC was evaluated. Mechanical procedure resulted in greater (P< 0,001) DM disappearance than manual procedure, with a tendency (P = 0,07) to lower DM loss when drying at 39&ordm; C. Once again, coated urea incubated in situ (manual washed and drying at 39&ordm; C), registered lower (P<0,001) kd (1,59 h-1) than previously, and maximum N disappearance of N (91%) 8 h post-incubation. In coated urea N release in rumen was slower than in urea but faster than in byproducts. <![CDATA[Economical evaluation in family farm: a typology of subjectivities]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482009000200008&lng=en&nrm=iso&tlng=en La evaluación del desempeño económico de las explotaciones agropecuarias en Uruguay y en otros países se realiza utilizando los indicadores económicos clásicos (Ingreso Neto, Margen Bruto, Rentabilidad). Estos indicadores han resultado poco adecuados para analizar el funcionamiento económico de explotaciones familiares de pequeña escala, debido a la falta de información para calcularlos y a su escasa compatibilidad con la racionalidad económica del productor familiar. Hay antecedentes que sugieren además que la evaluación subjetiva (percepción) realizada por los productores no siempre es consistente con la evaluación surgida de los indicadores cuantitativos. No obstante, hay pocos estudios que hagan referencia a indicadores concretos que contemplen las valoraciones subjetivas que realizan los productores. El objetivo de la presente investigación fue identificar y caracterizar tipos de subjetividad económica, y sugerir indicadores de evaluación de impacto que contemplen las características de subjetividad identificadas. El trabajo fue realizado en el año 2007, en el marco de un proyecto de desarrollo rural implementado en Paysandú, Uruguay. Como resultado de un análisis factorial realizado mediante la metodología Q se identificaron nueve grupos de racionalidad económica que fueron caracterizados en base al concepto de representación social. En función de rasgos comunes a varios grupos se establecieron categorías más generales de subjetividad económica y se propusieron indicadores para evaluar impacto. Se extrajeron conclusiones sobre los distintos tipos de subjetividad económica, su representatividad y su utilidad, y sobre los vínculos que es posible establecer entre el tipo de criterios de éxito, estrategias y prácticas de gestión preferidos, y los estereotipos dominantes.<hr/>Economical evaluation of agricultural establishment results in Uruguay and other countries is done basically through classical indicators as gross margin, net income and profitability. This approach has shown strong limitations when it is applied in family establishments. This is due to the fact that: i) it is difficult to calculate those indicators with the existing data, and ii) family farmers have a different rationality from those producers labeled as entrepreneurs. As a result, perceptions of economical situation in beneficiaries of development projects may not be the same as the situation that emerges from applying those indicators. There is a need to design new ways to calculate economical evaluation to reflect these differences. This research was oriented to study the subjectivity of farmers when they evaluate their economical situation. The work has been done in 2007 within a rural development project carried out in Paysandu, Uruguay. The general objective was to characterize types of economical subjectivity that can be understood as the main social representations. In this sense, 9 different types emerged from applying factorial analysis and in deep interviews. <![CDATA[Identification of incident factors in the adoption decisions of technology in family cattle producers breeders]]> http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482009000200009&lng=en&nrm=iso&tlng=en La producción ganadera es un sector de enorme importancia para la economía nacional. El estancamiento ganadero viene siendo estudiado desde hace largo tiempo. En el transcurso de los últimos años, los indicadores de productividad se han visto incrementados. El sector vinculado a la cría vacuna es el sector que ha mostrado menores niveles de mejora. Dentro del mismo, los pequeños y medianos ganaderos criadores familiares constituyen un número importante de productores, los cuales conforman la mayoría de los pobladores rurales de Uruguay. El estudio identifica los factores que inciden en las decisiones de adopción de tecnología desde el punto de vista de estos productores. Se realizó un estudio de casos múltiples, con 9 (nueve) productores participantes de un proyecto denominado &laquo;Integrando Conocimientos&raquo; del Plan Agropecuario. El trabajo de campo se realizó entre los meses de octubre y diciembre de 2006. Se visitó a los productores seleccionados y se les preguntó de manera directa acerca de qué hacían y los motivos que tenían para ello. Se logró identificar un número importante de factores que inciden en las decisiones de adopción y no adopción. Este estudio posibilitó además plantear ideas para el diseño de estrategias de intervención, con el objetivo de lograr un mayor desarrollo de este tipo de productores.<hr/>Beef cattle production is a sector of great importance for the national economy. The cattle stagnation has been studied for a long time. In the last years, productivity indicators have been increasing. The sector to the bovine breeder, is the sector that has shown smaller levels of improvement. Within the same one, the small and medium familiar livestock farmer constitute an important number of producers, and conforms the majority of the rural settlers of Uruguay. The study identify the factors that affect the adoption decisions of technology, from the point of view of this producers. Were made a studies of case, with 9 (nine) participant producers of a project named &laquo;Integrando Conocimiento&raquo; of the Plan Agropecuario. The field work of field was conducted between the months of October and December of 2006. It was visited the selected producers and one asked of direct way about which they did and the reasons to them that they had for it. Were identified an important number of factors that affect the adoption decisions and non adoption. This study made possible in addition raising ideas for the design of intervention strategies, with the objective to obtain a greater development of this one type of producers.